Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahiplerini buldu
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, 2014 Yılı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nün sanatçı Gönül Ülkü Özcan, Mersiyehan Celal Yılmaz, edebiyatçı Beşir Ayvazoğlu ile Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfına verilmesinin kararlaştırıldığını açıkladı.
Bakan Çelik, 22 Aralık'ta yapılan değerlendirme sonucunda, Türkiye'nin kültür ve sanat birikimini gerek ulusal gerekse uluslararası alanda başarıyla temsil eden, alanlarında yaptıkları eğitsel çalışmalar ve üretimleri, hizmet ve eserlerini gelecek nesillere aktaran, kültür ve sanata gönül birliği içinde hizmet veren kişi, topluluk veya kuruluşları takdir ve teşvik amacını taşıyan Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne 2014 yılı için layık görülenlerin belirlendiğini söyledi.
Sanatçı Gönül Ülkü Özcan'ın Türk tiyatrosunda Darülbedayi geleneğini muhafaza etmesi ve bu geleneği devamlı ön plana çıkarması, Mersiyehan Celal Yılmaz'ın, İstanbul ağzı mersiyenin son temsilcisi olup, Türkiye'de enderun tavrı ile cami musikisi formlarını icra etmesi nedeniyle ödüle layık görüldüğünü bildiren Çelik, şunları kaydetti: "Özellikle edebiyatta biyografi türündeki çalışmaları ve üretkenliği ile pek çok dergide deneme ve makaleleri yayımlanmış ve onlarca esere imza atmış edebiyatçı Beşir Ayvazoğlu ve ilmi, edebi ve sanatla ilgili yüzlerce eserin yayımlanmasına öncülük eden, yurtiçi ve yurtdışında gelenekli sanatlarımıza ait eserlerin sergilenmesi ile dil, mimari ve edebiyat konularında uluslararası katılımlı, ortak sempozyumlar düzenlenmesini sağlayan Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfına verilmesi kararlaştırılmıştır. Hepsine hayırlı olsun diyoruz, tebrik ediyoruz."
Devamını oku...
Washington’a Külliye
Mimar Sinan tarzı görkemli camisi, Türk evleri, İslam eserleri müzesi, Osmanlı çeşmeleri ve Türk hamamıyla ABD’deki ilk kapsamlı Türk-İslam kültür merkezinin inşaatı olan külliye açılışa hazırlanıyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, Washington yakınlarda bulunan Maryland eyaletinde yaptırdığı Külliye inşaatında sona yaklaşıldı. 60 dönümlük arazi üzerine kurulan Külliye Nisan 2015'te açılması planlanıyor. Geniş bir külliye şeklinde yapılan cami ve kültür merkezi projesinde misafirhane, spor ve kültür merkezi, geleneksel Türk evleri, İslam eserleri müzesi, Osmanlı tarzı çeşmeleri ve Türk hamamı gibi yapılarıyla ABD’deki ilk Türk-İslam kültür merkezi haline gelecek. Hizmete girmesine aylar kalan görkemli cami, Mimar Sinan'ın ve Selçuklu döneminin mimari tarzını yansıtıyor.
Devamını oku...
HALK MİMARİSİ VE YAPI USTALIĞI
HALK MİMARİSİ VE YAPI USTALIĞI
Endüstri Öncesi Dönemin (Tarım Çağı) kendisine has şartları içerisinde yaratılan ve 19. yüzyılda meydana gelen Endüstri Devrimiyle birlikte yok olmaya başlayan halk mimarisi; yaratıldığı çağın ve çevrenin sunduğu teknik, malzeme ve bilgi birikimi ile halkın ihtiyaçlarına göre şekillenip biçimlenen; yaratıcısı olan toplumun yaşam tarzını, toplumsal ilişkilerini, üretim ve tüketim biçimlerini, inanış ve geleneklerini en yalın biçimde ortaya koyan kültürel bir olgudur. Akademik olarak tanımlanabilecek bir eğitim sisteminden ya da yazılı kaynaklardan beslenmeyen bu olgunun oluşumunda en önemli unsur olarak karşımıza çıkan tecrübe ve bilgi birikimi babadan oğula usta-çırak ilişkisi içerisinde kuşaktan kuşağa aktarılmakta, bu da mimariye anonim bir çehre kazandırmaktadır.
Estetik ve lüksten çok işlevsel kaygıların ve rasyonel çözümlerin ağır bastığı halk mimarisi; ev, ambar, samanlık, köyodası, çeşme, kuyu, türbe, değirmen, cami, mescit gibi anıtsallıktan uzak; yapılışları itibarıyla içerisinde yer aldığı iklim, coğrafya ve doğa ile uyumlu eserleri kapsamaktadır.
Devamını oku...
Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı
Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı (İzmir)
UNESCO Dünya Miras Listesi’ne Alınma Tarihi: 2014 Yeri: Ege Bölgesi, İzmir İli, Bergama İlçesi Listeye Alınma Kriterleri: (i), (ii), (iii), (iv), (vi) Kategori: Kültürel Peyzaj Dünya Miras Komitesinin 38. Dönem Toplantısında Kültürel Peyzaj kategorisinde Dünya Miras Listesine alınan ve Helenistik, Roma, Doğu Roma ve Osmanlı Dönemlerine ait katmanları içerisinde barındıran Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı, Pergamon (çok katmanlı kent), Kibele Kutsal Alanı, İlyas Tepe, Yığma Tepe, İkili, Tavşan Tepe, X Tepe, A Tepe ve Maltepe Tümülüsleri olmak üzere dokuz bileşenden oluşmaktadır. Kale Dağı’nın tepesindeki antik Pergamon yerleşimi anıtsal mimarisiyle Helenistik dönem şehir planlamacılığının en iyi örneğini temsil etmektedir. Athena Tapınağı, Trajan Tapınağı, Helenistik dönemin en dik tiyatro yapısı, kütüphane, Heroon, Zeus Sunağı, Dionysos Tapınağı, agora ve gymnasion yapıları bu planlama sisteminin ve dönem mimarisinin en seçkin örnekleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Helenistik Bergama Krallığının başkenti olan kent, önemli bir eğitim merkeziydi. Daha sonra Roma İmparatorluğunun Asya Eyaleti başkenti olan Bergama, döneminin en önemli sağlık merkezlerinden Asklepion’a ev sahipliği yapmıştır.
Devamını oku...
Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu
Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu (Bursa)
UNESCO Dünya Miras Listesi’ne Alınma Tarihi: 2014 Yeri: Marmara Bölgesi, Bursa İli Listeye Alınma Kriterleri: (i), (ii), (iii), (iv), (vi) Kategori: Kültürel Dünya Miras Komitesinin 38. Dönem Toplantısında Kültürel kategoride Dünya Miras Listesine alınan “Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu” Dünya Miras alanı, Orhangazi Külliyesi ve çevresini içine alan Hanlar Bölgesi, Hüdavendigar (I. Murad) Külliyesi, Yıldırım (I. Bayezid) Külliyesi, Yeşil (I. Mehmed) Külliye, Muradiye (II. Murad) Külliyesi ve Cumalıkızık Köyü olmak üzere altı bileşenden oluşmaktadır. Osmanlı İmparatorluğunun ilk başkenti olarak kurulan ve külliyelerle şekillenen Bursa’nın tarih boyunca sahip olduğu önemli ticari rolü, kentteki büyük hanlar, bedesten ve çarşılarla ortaya konulmaktadır. Hanlar Bölgesi 14. yüzyıldan bu yana kent ekonomisinin kalbi olmuştur. Erken dönem Osmanlı kentine istisnai bir örnek olan Bursa’nın kentleşme modeli, daha sonra kurulan Osmanlı-Türk kentlerine örnek teşkil etmiştir.
Devamını oku...
|
|