kombi servisimedyum
demirdokum demirdokum servis bosch servis bosch servisi vaillant servis susler servis auer servis ariston servis protherm servis ferroli servis
 

RestoraTÜRK

  • Yazı boyutunu yükselt
  • Varsayılan yazı boyutu
  • Yazı boyutunu düşür




Paylaş      

Anasayfa Arkeoloji Fasıllar Anıtı

Fasıllar Anıtı

Konya - Beyşehir Fasıllar Anıtı

Fasıllar anıtı Konya'nın Beyşehir İlçesi'ne bağlı, Fasıllar Köyü'nün güneyine düşen, bir tepeciğin batı eteğinde yatmaktadır.2.25 x 2.75 x 8.30 metre boyutunda ve 72 ton ağırlığında dev bir kayanın 20 m2'lik bir yüzüne oyulmuş olan üst üste iki Tanrı ile alttaki Tanrı'nın iki yanında bir çift aslan kabartma- sından oluşmaktadır.

Hitit Kralı Muvattali'nin yaptırdığı Fasıllar anıtı büyük Tanrıyı, bir dağ tapınağında iki aslan arasında gösterir. Anıtın üzerinde bir tanrı, iki aslan ve birinci tanrıdan daha önemsiz olan ikinci bir tanrı bulunmaktadır.

Tanrı bir ayağını aslan üzerine, diğer (sol) ayağını dağ tanrısı üzerine basmıştır. Dağ tanrısının hemen yanında diğer aslanın benzeri olan, ikinci bir aslan tasvirine de yer verilmiştir.

Anıtın bazı yerlerinin ayrıntılı işlenmemiş olması, bazı yerlerinin ise çok kaba işlenmiş olması, uzaktan görülebilecek bir yere dikilmek üzere hazırlandığını göstermektedir. Yöre halkının, Kurtbeşiği dediği bu dev heykelin bölge turizmi açısından önemli bir yeri vardır. Özellikle ilköğretim, lise ve üniversite öğrencileri bölgeye gelip anıtları ziyaret etmektedir. Anıtların bulunduğu bölgede, gelen turistlere yönelik bir tesisin bulunmaması büyük bir eksikliktir.

 

Yaklaşık 3 bin 500 yıllık geçmişi bulunan Fasıllar Anıtı, Hititliler ile Mısırlılar arasında yaşanan Kadeş Savaşı'nı Hitit Kralı Muvattali'nin bakış açısı ile gözler önüne seriyor.

 

M.Ö. 1243 yılında Hititliler ile Mısırlılar arasında yapılan ve her iki tarafın da birbirine üstünlük sağlayamadığı Kadeş Savaşı, tarihin önemli dönüm noktalarından birisiydi. Savaş sonrası Hitit Kralı Muvattali ve Mısır Firavunu 2. Ramses arasında yapılan Kadeş Barış Antlaşması tarihteki ilk yazılı anlaşma niteliğindedir. Fasıllar Anıtı bu tarihi olayı Hititlilerin perspektifinden anlatmak amacıyla inşa edilmiş.

Fasıllar Köyü'nün ileri gelenlerinden Halit Ceylan, Hitit Kralı Muvattali'nin söz konusu anıtı, "Biz galip geldik" mesajı vermek amacıyla inşa ettirdiğini belirtti. "O dönemde Fasıllar, Hititliler'in önemli merkezlerinden birisiydi. Yaklaşık 3500 senelik anıtta Muvattali Ramses'in üzerine ayağını basmış, Ramses ise ağzı açık, teslim olur vaziyette temsil ediliyor" diyen Ceylan, 72 tonluk anıtın Ankara'ya götürülmesi için 1960'lı yıllarda başlatılan girişimlere engel olduklarını bildirdi.

Ceylan, "Biz o dönemde anıtın götürülmesine engel olduk. Turistler eserlere mi gidecek, eserler turistlerin ayağına mı gidecek? diyerek tepki gösterdik. Bir alay asker anıtı götürme safhasına getirmiş iken o zamanın Genelkurmay Başkanı Cevdet Sunay'ın bizim tepkilerimiz üzerine emriyle anıt yerinde kaldı" şeklinde konuştu.

Anıtların bulunduğu bölgeye, köyün girişinden sola dönülüp yaklaşık 100 metre, daha sonra sağa dönülüp yaklaşık 1 km toprak yoldan araba ile gidilebilir.

Aşağıdaki fotoğrafta görülen anıt, müze bahçesinde bulunan Fasıllar Anıtı'nın  kopyası. Orjinal hali   Beyşehir'in Fasıllar Köyü'nde yerde yatıyor. (Üstteki Fotoğraf)

Anadolu Medeniyetleri Müzesi  / Ankara

Kaynak: http://www.fasillarkoyu.com/index-3.html

 

Reklam
Reklam
Giriş yaparak üyelerin sahip olduğu birçok bilgiden yararlanabilir ve RestoraTÜRK FORUM'da bütün herşeyi özgürce konuşabilirsiniz...

Hoşça vakit geçirmeniz dileğiyle...




Copyright © 2002 - 2011 Designed by  
YASAL UYARI