RestoraTÜRK

  • Yazı boyutunu yükselt
  • Varsayılan yazı boyutu
  • Yazı boyutunu düşür
Sponsor Bağlantı

Paylaş      

Anasayfa Arkeoloji
Arkeoloji

Hasankeyf Kazılarında Göbeklitepe’den Eski Dini Alan Bulundu

Hasankeyf Kazılarında Göbeklitepe’den Eski Dini Alan Bulundu

Geçmişi 12.000 yıl öncesine uzanan Hasankeyf höyükte Göbeklitepe’nin tarihinden daha eski dini alan ortaya çıktığı iddia edildi.

Hasankeyf kazıları başkanı Prof. Dr. Abdusselam Uluçam, Dicle nehri kenarındaki kazıların devam ettiği höyükte Göbeklitepe’den daha eski bir dini alanın tespit edildiğini söyledi.

5 Yıldır 14 kişilik Japon arkeologlarla birlikte sürdürülen kazı çalışmalarında, en eski ibadet alanının tespit edildiğini belirten Hasankeyf kazılarından sorumlu Prof. Dr. Abdusselam Uluçam, Hasankeyf höyüğünün tarihinin 3.500 yıldan 12.000 yıl öncesine götüren arkeolojik buluntulara rastladıklarını söyledi.

Burada bulunan dikilitaşla dünyanın en eski tapınağı Göbeklitepe’den daha eski bir dini yapının ortaya çıktığına değinen Uluçam, yörenin zamanında meşe ormanlarıyla kaplı olduğunu belirtti.

Devamını oku...
 

1800 yıllık Kandil Bulundu

Pamukkale Üniversitesi tarafından 2008 yılından bu yana Laodikya kazılarında birçok önemli eser elde edildi. 12 aya yayılan kazı çalışmalarında son olarak bin 800 yıllık bronz kandil bulundu.

Denizli’de Suriye Caddesi'nin kuzey tarafında, 265 metre uzunluğunda, 128 metre genişliğinde kuzey kutsal agora olarak adlandırılan dinsel bir agora alanı ortaya çıktı. Söz konusu agoranın güney portiğinde de bin 800 yıllık kandil bulundu.  Kandil, tipi ve özellikleri bakımından nadir ortaya çıkarılan eserler arasında yer alıyor.

Ortaya çıkarılan kandil tam bir bayan ayağı şeklinde yapılmış. Sandalet kısmında ayak parmakları görünen kandilin ön kısmında fiyonk şeklinde bağlama bulunuyor. Baş parmağının ucunda ise kandilin fitil kısmı görülüyor. Afrodit’in sağ ayağı olduğu düşünülen kandili değerli kılan bir diğer özelliği ise kapağının olması.

Kaynak: Büyüyen Türkiye

 

Şanlıurfa Göbeklitepe

GÖBEKLİTEPE

Göbeklitepe'de sürdürülen arkeolojik kazılarda, tarih öncesi yaşam ve uygarlığa geçişle ilgili yerleşik bilgileri altüst edecek buluntulara rastlanılmıştır. Göbeklitepe M.Ö. 9.500, günümüzden ise 11.500 yıl öncesine tarihlenen Neolitik Döneme ait bir yerleşim merkezidir. 80.000 m2’lik bir alanı kapsayan alan Kültür ve Turizm Bakanlığınca 1.derece sit alanı olarak ilan edilmiştir.

Neolitik dönemde başlayan ziraatla birlikte insanlar, ektikleri zirai ürünlerin mahsullerini almak için tarla civarında yerleşmeye mecbur kalmışlardır. İnsanoğlu, ilk kez bu dönemde, doğa ile ilişkisini kendi lehine çevirerek toplayıcılık ve avcılığı bırakıp, tarım ve hayvancılığa yönelmeye başlamış, yabani şekilde yetişen buğday, arpa, mercimek türü ürünleri deneme yanılma yolu ile ekmeye başlamışlardır. Böylece ziraatla birlikte yerleşik hayat da doğmuş, yerleşim yerleri buna bağlı olarak kurulmaya başlamıştır.

Devamını oku...
 

Lukyanus Anıtı (Atkaya )

Kurtbeşiği (Fasıllar) Anıtının 100 m. Kadar doğusundadır. Bayırdan 10 metre kadar yükseklikteki dik bir kayanın üzerine oyulmuş 1.85 m. boyunda, eşinen bir at kabartmasıdır. Anıtın genç iken ölen biri adına yaptırıldığı sanılmaktadır.

Sağda zeminden beş metre kadar yükseklikteki bir kayanın 0.85 metre e ve 0.95 metre uzunluğundaki yeri düzeltilerek buraya on satırlık Yunanca bir kitabe kazılmıştır. Kitabeye göre Lukyanus isminde bir genç ölmüş. Ailesi hatırasını yaşatmak için bu abidenin önünde güreş yarışmaları yapılmasını istemiş, güreşin nasıl yapılacağı hakkındaki talimatı da bu taşa kazdırmıştır.

Kitabeli kayanın solunda yerden 10 metre yükseklikteki daha büyük bir kayanın üstüne 1.80 metre genişliğinde bir zemin hazırlanmış bunun sağına bir at kabartması işlenmiş, soluna da kemerli ve iki sütunlu eyvan şeklinde bir mezar veya heykel yeri yapılmıştır. Atın kuyruğuna kadar uzunluğu 1,65 ön ayağından boyuna kadar yüksekliği 1.90, beline kadar yüksekliği 1.30 metredir. Helezoni büklümlü kuyruğu 1 metre tırnaklarının genişliği 18 santimdir.

Devamını oku...
 

Fasıllar Anıtı

Konya - Beyşehir Fasıllar Anıtı

Fasıllar anıtı Konya'nın Beyşehir İlçesi'ne bağlı, Fasıllar Köyü'nün güneyine düşen, bir tepeciğin batı eteğinde yatmaktadır.2.25 x 2.75 x 8.30 metre boyutunda ve 72 ton ağırlığında dev bir kayanın 20 m2'lik bir yüzüne oyulmuş olan üst üste iki Tanrı ile alttaki Tanrı'nın iki yanında bir çift aslan kabartma- sından oluşmaktadır.

Hitit Kralı Muvattali'nin yaptırdığı Fasıllar anıtı büyük Tanrıyı, bir dağ tapınağında iki aslan arasında gösterir. Anıtın üzerinde bir tanrı, iki aslan ve birinci tanrıdan daha önemsiz olan ikinci bir tanrı bulunmaktadır.

Tanrı bir ayağını aslan üzerine, diğer (sol) ayağını dağ tanrısı üzerine basmıştır. Dağ tanrısının hemen yanında diğer aslanın benzeri olan, ikinci bir aslan tasvirine de yer verilmiştir.

Anıtın bazı yerlerinin ayrıntılı işlenmemiş olması, bazı yerlerinin ise çok kaba işlenmiş olması, uzaktan görülebilecek bir yere dikilmek üzere hazırlandığını göstermektedir. Yöre halkının, Kurtbeşiği dediği bu dev heykelin bölge turizmi açısından önemli bir yeri vardır. Özellikle ilköğretim, lise ve üniversite öğrencileri bölgeye gelip anıtları ziyaret etmektedir. Anıtların bulunduğu bölgede, gelen turistlere yönelik bir tesisin bulunmaması büyük bir eksikliktir.

 

Devamını oku...
 

Beyşehir/ Eflatunpınar'da Hitit izleri

Beyşehir/ Eflatunpınar'da Hitit izleri

Hitit Anıtı, Konya İli, Beyşehir İlçesi, Beyşehir Gölü kıyısında yer almaktadır. Bir Geç Hitit kalıntısı olup, M.Ö.1300

yıllarına tarihlendirilmektedir. Üzerinde Hitit tanrılarının betimlendiği anıtın yapım amacının Konya'yı su baskınlarından korumak olduğu ileri sürülmektedir. W.J.Hamilton tarafından, 1849'da keşfedilmiştir. 14 adet taş bloktan oluşmuştur.

 
  • «
  •  Başlangıç 
  •  Önceki 
  •  1 
  •  2 
  •  Sonraki 
  •  Son 
  • »


Sayfa 1 - 2


Yüzlerce Gerçek Üreticinin
Binlerce BIM/CAD Objesini
Ücretsiz İndirin!

Reklam
Reklam
Reklam



Copyright © 2002 - 2015 Designed by  
YASAL UYARI