RestoraTÜRK

  • Yazı boyutunu yükselt
  • Varsayılan yazı boyutu
  • Yazı boyutunu düşür
Sponsor Bağlantı

Paylaş      

Anasayfa Koruma ve Restorasyon
Koruma ve Restorasyon

Hasret burcunda bir Osmanlı eseri: Manastır İshak Çelebi Camii

 

16'ıncı yüzyılda inşa edilen İshak Çelebi Camii tekrar cemaatine kavuşuyor.

Manastır İshak Çelebi Camii, Osmanlı Cihan Devleti’nin Balkanlar’da inşa ettiği en büyük camilerden biri. 16’ncı yüzyıl Osmanlı mimarisinin tipik özelliklerini taşıyan cami, TİKA’nın desteğiyle restore edildi.

Kadim eser, Osmanlı padişahları tarafından da zaman zaman ziyaret edilen kadim esere Sultan Reşad’ın gubari hat çeşidiyle bir levhayı bizzat astığı ve Sultan Abdülhamid Han’ın camii dört defa ziyaret ettiği bilinmektedir.

...

MANASTIR HALKI CAMİİNİN BİR AN ÖNCE İBADETE AÇILMASINI BEKLİYOR

Restorasyona Manastırlılar ne türden tepkiler verdi?

Restorasyon sonrasında camimizin görkemi ve ihtişamı kat ve kat artmış; Manastırlılar da bu güzellik karşısında tebriklerini, mutluluklarını ifade etmişlerdir ve etmektedirler. Bir an evvel ibadete açılmasını istemektedirler.

Camide yaptığınız hizmetleriniz hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Camide statik ve mimari uygulamalarımız olmuştur. Taşıyıcı sistem olarak yapı cephelerinde belli kotlarda karbon çubuk uygulaması yapılmıştır. Harim ana kubbesinde eteklerden başlamak üzere belli bir kota kadar karbon elyaf uygulaması yapılmıştır. Son cemaat kuzey cephesi ile kasnak duvarlarındaki çatlaklara dikiş atılmış ve enjeksiyon uygulaması yapılmıştır.

Mimari olarak ise özgün olmayan ahşap karkaslı son cemaat kubbe ve sütunlar sökülmüş, yerine özgününe uygun malzeme ve yapım tekniğine göre yeniden yapılmıştır. Sütunlar mermer, kubbeler tuğladan yapılmıştır. Son cemaati örten kırma çatı ahşap karkası, çatı örtüsü, tavan kaplaması yeni yapılmıştır. Son cemaatteki iki adet ahşap kadınlar mahfili, ahşap döşemesi, üç adet giriş kapısı özgününe uygun olarak yapılmıştır. Cephe sıvaları, kırık olan taş pencere söveleri özgün malzeme özelliklerine göre yapılmıştır. Son cemaat ve harimdeki özgün olmayan ve kötü durumdaki tüm pencereler özgününe uygun olarak yenilenmiştir. Harimdeki kadınlar mahfili öncelikle boya raspası yapılmış,çürüyen ahşap korkuluk, ahşap döşeme karkasları, küpeşte ve tavan kaplamları sökülmüş, yerine özgün detayına uygun olarak tamamlamalar yapılmıştır.

Devamını oku...
 

TOKAT MEVLEVİHANESİ

TOKAT MEVLEVİHANESİ

Tokat'ta Mevleviliğin gelişim süreci ilk olarak; Mevlana'nın müridi olan ve Selçuklu Hükümdarlarından IV. Kılıçaslan'nın 1260 yılında, Pervane unvanıyla görevlendirdiği Muine'd-din Süleyman'ın çalışmalarıyla tanındığını söyleyebiliriz. Yaygınlaşması ise; Sultan Veled kızı Şeref Hatun'un müritlerinden, Mevlevi halifesi Konya'lı Arife-i Hoş-likaa'nın çalışmaları, Tokat büyüklerinin de kendisine mürit olması sonucu gerçekleşir.

Mevlevihaneyi yapı olarak incelediğimizde, zemin katında beş oda yer almaktadır. Şeyhin kabul odası (baş oda) dışındakiler çeşitli hizmetlerin görüldüğü mekânlardır.

Mevlevihanenin ikinci katında bulunan semahane kısmına dışarıdan bir merdivenle çıkılır. Semahane girişi önünde ahşap direkli bir balkon bulunmaktadır. Üst kata hakim olacak derecede geniş tutulmuş olan semahane ahşap sütunlarla taşınan kubbe ile örtülüdür.

Devamını oku...
 

Safranbolu'da, 19 Tarihi Konak Restore Edilecek

Karabük'ün Dünya Miras Listesi'nde bulunan Safranbolu ilçesindeki 19 tarihi konak restore edilecek. Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, çeşme ve köprülerin yanında, genellikle üç katlı, 6-8 odalı, ihtiyaçlara uygun tasarlanmış, estetik biçimde şekillendirilmiş geleneksel konaklar için koruma çalışmaları yapılıyor.

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 18-20. yüzyıl arasında inşa edilmiş bin 250 tescilli yapının bulunduğu Safranbolu'nun, tarihi bölgesiyle yeni yapıların arasındaki doku farklılığını ortadan kaldırmak için restorasyonu kararlaştırılan 19 tarihi konaktan 3'ünün projesinin hazırlandığını belirtti.

Söz konusu projenin Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandığını ifade eden Aksoy, diğer 16 konağın projelerinin de bu ay içinde tamamlanacağını bildirdi.

Aksoy, atalarından kalan tarihi eserleri gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini dile getirerek, "Bizim en büyük görevimiz budur. İlçemizde bulunan eserleri korumadaki başarımızla 'Korumanın Başkenti' unvanını aldık. Eserleri içinde yaşayarak koruyoruz. Şimdiye kadar ilçemizde bulunan konakların yüzde 40'lık bölümü restore edildi. Şimdi yüzde 60'lık kısım için çalışıyoruz. Kıranköy ile tarihi bölge arasında doku farklılığı oluşturan tarihi eserleri belirledik" diye konuştu.

Devamını oku...
 

Hasankeyf'teki tarihi Zeynel Bey Türbesi, raylarla taşınacak

Ilısu Baraj gölü altında kalacak olan tarihi Hasankeyf ilçesindeki Zeynel Bey Türbesi'nin raylı sistemlerle yeni yerleşim yerine taşınacağı bildirildi..
Batman Üniversitesi Rektörü ve kazı başkanı Prof. Dr. Abdusselam Uluçam, taşınması kesinleşen El Rızk Camii minaresinden sonra tarihi Zeynel Bey Türbesi'nin de düzenli biçimde sökülerek raylı bir sistemle yeni yerleşim alanına taşınmasının kararlaştırıldığını bildirdi. Suyun altında kalacak ve taşınmayacak eserlerden birinin köprü ayakları olduğunu ve köprü ayaklarının yıllardır suyun içinde bulunduğunu belirten Prof.Dr. Uluçam, şöyle dedi:

''Taşınamayacak eserler mağaraların bir kısmı olur. Tarihi kentin sembolü konumundaki Zeynel Bey türbesinin zarar görmemesi için raylar üzerinde taşınmasına karar verildi. Türbe yeni yerleşim birimi yakınına götürülecek. Raylı sistem usulüyle Zeynel bey türbesi bu taşınmadan hiç etkilenmeyecek. Türbenin taşınacağı yer de tespit edilmiş durumda.''

Kaynak: medeniyetimiz.com

 

Üsküp'teki İki Tarihi Eseri Bursa Büyükşehir Belediyesi Restore Ettirecek

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki ecdat yadigarı iki eseri daha ayağa kaldırıyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi, İstanbul'un fethinden 61 yıl önce fethedilen ve 520 yıl Osmanlı hakimiyetinde kalan Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki ecdat yadigarı iki eseri daha ayağa kaldırıyor. Üsküp'ün en önemli manevi odaklarından Rufai Tekkesi ile günümüze sadece bazı kalıntıları ulaşan Gazi Baba Türbesi'ni ilk günkü ihtişamına kavuşturacak restorasyon projelerinin temeli törenle atıldı.

Tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldırma çalışmalarını, kent merkezinin yanında tüm Osmanlı coğrafyasında etkin bir şekilde sürdüren Bursa Büyükşehir Belediyesi, Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki hizmet halkasına iki önemli projeyi daha ekledi. Üsküp'te bugüne kadar Hatuncuk Camii, Arasta Camii, Kebir Mehmet Çelebi Camii, İshak Paşa Camii, İsabey Camii Haziresi ve Yiğit Paşa Mezarı restorasyonu gibi çok sayıda tarihi ve kültürel miras projesi üzerinde çalışan Büyükşehir Belediyesi, kentin en önemli manevi odaklarından Rufai Tekkesi ile günümüze sadece bazı kalıntıları ulaşan Gazi Baba Türbesi restorasyon projelerinin temelini törenle attı.

Devamını oku...
 

Sakarya Kaynarca'daki Şeyh Müslihiddin Camii Restore Edildi

Osmanlı mimarisinin ender ahşap eserlerinden biri olan 526 yaşındaki Şeyh Müslihiddin Camii, geçirdiği restorasyonun ardından 16 yıl sonra yeniden ibadete açıldı.

Merhum Fatih Sultan Mehmet Han'ın mimarlarından Şeyh Müslihiddin adına miladi 1486 yılında Sakarya'nın Kaynarca ilçesine yaptırılan cami, sadece 19. yüzyılın ilk çeyreğinde tamir görmüş. Ancak bakımsızlık sebebiyle 1996 yılında ibadete kapatılmış. Asırlardır ahşap malzemesi çürümeyen cami, 17 Ağustos 1999 depreminde minaresinin bir kısmının çatıya düşmesi sonucu su almasıyla birlikte çürümeye başlamış. 7 yıl boyunca bu şekilde bırakılan caminin mülkiyeti 2006 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredilmiş. 2009 yılında onarımı başlayan cami 16 yıl aradan sonra yeniden ibadete açıldı.

Devamını oku...
 
  • «
  •  Başlangıç 
  •  Önceki 
  •  1 
  •  2 
  •  3 
  •  4 
  •  5 
  •  6 
  •  7 
  •  8 
  •  9 
  •  10 
  •  Sonraki 
  •  Son 
  • »


Sayfa 1 - 17


Yüzlerce Gerçek Üreticinin
Binlerce BIM/CAD Objesini
Ücretsiz İndirin!

Reklam
Reklam
Reklam



Copyright © 2002 - 2015 Designed by  
YASAL UYARI