Osmanlı mimarisinin ender ahşap eserlerinden biri olan 526 yaşındaki Şeyh Müslihiddin Camii, geçirdiği restorasyonun ardından 16 yıl sonra yeniden ibadete açıldı.
Merhum Fatih Sultan Mehmet Han'ın mimarlarından Şeyh Müslihiddin adına miladi 1486 yılında Sakarya'nın Kaynarca ilçesine yaptırılan cami, sadece 19. yüzyılın ilk çeyreğinde tamir görmüş. Ancak bakımsızlık sebebiyle 1996 yılında ibadete kapatılmış. Asırlardır ahşap malzemesi çürümeyen cami, 17 Ağustos 1999 depreminde minaresinin bir kısmının çatıya düşmesi sonucu su almasıyla birlikte çürümeye başlamış. 7 yıl boyunca bu şekilde bırakılan caminin mülkiyeti 2006 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredilmiş. 2009 yılında onarımı başlayan cami 16 yıl aradan sonra yeniden ibadete açıldı.
Ahşap caminin asırlardır çürümemesinin sırrı ise temelinden nem almaması. Yaklaşık yarım metre yüksekliğinde belli aralıklarla konan taş blok üzerine kütükler oturtularak zemini yere temas etmeyen ve temelden hava akımı sağlanan ahşap cami, bu şekilde asırlardır çürümeden günümüze kadar ulaşmış. Aslına sadık kalınarak titiz bir çalışma ile onarılan camii eski güzel görünümüne yeniden kavuşturuldu. Caminin minaresi de yine aslına uygun olarak taş kaideli ve tuğla gövdeli olarak yeniden inşa edildi.
Kaynak: http://www.bedesten.net/camiler/397-seyh-muslihiddin-camii-restore-edildi.html