RestoraTÜRK

  • Yazı boyutunu yükselt
  • Varsayılan yazı boyutu
  • Yazı boyutunu düşür
Sponsor Bağlantı

Paylaş      

Anasayfa Müzeler
Müzeler

Sırçalı Medrese

Sırçalı Medrese (Mezar Anıtları) Müzesi

Sırçalı Medrese (Mezar Anıtları) Müzesi

Gazi Âlem Şah Mahallesi, Sırçalı Cadde
Tel : (0332) 352 80 22

Sırçalı Medrese Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde medrese olarak kullanılmıştır. XVII. yüzyılda terk edilmiş olan medresenin talebe odaları yıkılmıştır. XIX. yüzyılda ise kerpiçle yapılan bu odalarda eğitime devam edilmiştir.

Medrese 1954 yılında yeniden onarıma ve korumaya alınarak 1960 yılında Konya Müzesi'ne bağlı "Mezar Anıtları" seksiyonu olarak ziyarete açılmıştır. 1969 yılında Kültür Bakanlığı aslına uygun olarak Kültür Bakanlığı tarafından restore edilmiştir.

Devamını oku...
 

Zeugma Mozaik Müzesi

Yazı: Jülide Karahan Fotoğraf: Erkan Yeyrek

Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi, kapılarını yerli ve yabancı turistlere açtı. Müzeyi ziyaret eden herkes, antik dönemle ilgili bir hikâye koyuyor cebine. Elbette herkesin hikâyesi kendine göre…

Gaziantep’te bir değişik hava. Herkes müzeyi anlatıyor birbirine. Dünyada tek diyorlar, en büyüğü bu diyorlar, ötekini solladı diyorlar. Öteki dedikleri mozaikleriyle ünlü Tunus’taki Bardo Müzesi.

Zeugma Mozaik Müzesi 30 bin metrekare alanıyla dünyanın bir numaralı mozaik müzesi oldu. Koleksiyonunda bulunan 1450 metrekare mozaik, 140 metrekare duvar resmi, 4 Roma dönemiçeşmesi, 20 sütun, dört kireç taşı heykel, bronz Mars heykeli, mezar stelleri ve lahitlerin yanı sıra yıl sonuna kadar 1000 metrekare mozaik daha restore edilince müze, 2 bin 500 metrekarelik mozaiğin sahibi olacak. Böylece dünyanın en büyük mozaik müzesi haline gelecek.

Müze binası dışarıdan renk vermiyor, pek mütevazı görünüyor. Ama içeride dünyanın en görülesi mozaik panoları… Işıklandırma, sergileme ve bilgilendirme öyle bir özenle yapılmış ki müzeyi gezen herkes o dönemde kentte yaşamış insanların inançlarını, kültürünü ve günlük yaşantısını zihninde canlandırıyor. Mimari, dekor, sokak, çeşme… O çok eski zamanlar bire bir gözünüzün önünde.

HER ŞEY ORİJİNAL HALİNDE

Devamını oku...
 

Ankara MTA Tabiat Tarihi Müzesi Açıldı

Dünyanın önemli müzeleri arasında gösterilen Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğüne (MTA) ait Tabiat Tarihi ve Madencilik Müzesi, yaklaşık 6 yıllık aranın ardından kapılarını ziyaretçilerine açtı.

24 Mayıs 2011 tarihinde, MTA Genel Müdürlüğü Tabiat Tarihi Müzesinin tadilat çalışmaları tamamlanmış olup bünyesine Görme Engelliler Bölümünü ilave ederek ziyarete açılmıştır. Açılış kurdelesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner YILDIZ ve Genel Müdürümüz Sayın Mehmet ÜZER ile görme engelli öğrencilerin eşliğinde kesilmiştir.

Devamını oku...
 

İstanbul - Türk İnşaat Ve Sanat Eserleri Müzesi

Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı Türk İnşaat ve Sanat Eserleri Müzesi, İstanbul İli Fatih ilçesi Şehzadebaşı'nda farklı fonksiyonlu yapılardan oluşan bir külliye içindedir. (Darü'l-kurrâ, Medrese odaları, Kütüphane, Sıbyan Mektebi, Sebil v.s.)

Kuzey Batısında Dülgerzade Camii, batısında Fatih Sultan Mehmet'in yaptırdığı Saraçhane dükkânlarının kalıntıları üzerine inşa edilen evler, doğusunda Vakfa ait arsa, kuzeyinde park ve Horhor Caddesi yer almaktadır.

Bu Külliye, Sultan Mustafa II. Devrinin meşhur sadrazamlarından Amcazâde Hüseyin Paşa tarafından 1644-1702 yılları arasında yaptırılmıştır. Amcazâde Hüseyin Paşa 1702 tarihinde vefat etmiştir. Mezarı külliyenin hazîresindedir.

Dershane-Mescit (Darü'l-kurra), medrese odaları, kütüphane, Sıbyan Mektebi ve Sebil bölümlerinden meydana gelen külliyenin kapısından içeri girildiğinde Klasik U tipi Medreselerden farklı serbest bir medrese planı dikkati çeker, bahçesi ve şadırvanı ile ahenkli bir görüntü oluşturmaktadır.

Devamını oku...
 

Ankara Oyuncak Müzesi

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi "Oyuncak Müzesi"

Eğitim Bilimleri Fakültesi Oyuncak Müzesi 20 Nisan 1920'de açıldı. Temel işlevi hızlı toplumsal değişim içinde kaybolmakta olan oyuncakları korumak olan müze, aynı zaman da bir araştırma ve eğitim merkezi olarak da hizmet vermektedir. Halen bin beş yüz oyuncak bulunan müzede oyuncaklar dört ana grupta toplanmaktadır.

I. Geleneksel Oyuncaklar: Daha çok oyuna bağlı, yerel, mevsimlik, el yapımı oyuncaklar: Uçurtma, sapan, çember, topaç, bez bebek, beşik, yürüteç, vb.

II. Fabrikasyon Oyuncaklar: Sanayi ürünü olan bu oyuncaklar yapıldıkları malzemeye göre sınıflandırılmıştır:

1. Tahta Oyuncak: Çeşitli arabalar, evler, hayvanlar, vb. İlk fabrikasyon tahta Türk oyuncağı (1938) örnekleri de bu grupta yer almaktadır.

2. Teneke Oyuncak: Araba, tren, kamyon, çeşitli hayvanlar, mutfak eşyaları, kurşun askerler, vb. Bu grupta en eski (1933) Türk teneke oyuncaklarından örnekler bulunmaktadır.

Devamını oku...
 
  • «
  •  Başlangıç 
  •  Önceki 
  •  1 
  •  2 
  •  Sonraki 
  •  Son 
  • »


Sayfa 1 - 2


Yüzlerce Gerçek Üreticinin
Binlerce BIM/CAD Objesini
Ücretsiz İndirin!

Reklam
Reklam
Reklam



Copyright © 2002 - 2015 Designed by  
YASAL UYARI