RestoraTÜRK

  • Yazı boyutunu yükselt
  • Varsayılan yazı boyutu
  • Yazı boyutunu düşür




Paylaş      

Bursa Kent Müzesi

Bursa Kent Müzesi

Bursa Kent Müzesi

Tarihi Valilik Binası’nın karşısında 1926 yılında inşa edilen Adliye Binası, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek 2004 yılında Kent Müzesi olarak açılmıştır. Bina Ekrem Hakkı Ayverdi tarafından mimar Kemalettin Bey’e yaptırılmıştır. Kendine has bir mimari tarzı olan bina biri bodrum olmak üzere toplam üç kattır.

Bodrum katında tarih içinde Bursa ve Bursa’da esnaf ve sanatkarların tanıtıldığı sergiler yer almaktadır. Tarihi Esnaf Sokağı’nda Bursa’nın geleneksel ticaret hayatı arabacı, nalbant, semerci, yemenici, bıçakçı, bakırcı, kalaycı, tenekeci, marangoz, keçeci, sepetçi, kebapçı, ipekçi, havlucu esnafları özgün dekor ve canlandırmalarıyla tanıtılmaktadır.

Giriş katında arkeolojik devirlerden başlayarak günümüze kadar Bursa tarihi anlatılmaktadır. Kafeterya ve satış birimi de bu kattadır. Üst katta bir konferans salonu, idari bölümler ve Bursa kent arşivinin yer aldığı bilgi işlem odası vardır. Yaşayan bir müze olarak kurgulanan Bursa Kent Müzesi dönem dönem önemli sergilere de ev sahipliği yapmaktadır. European Museum Forum ‘un 2006 yılında düzenlenen ödül töreninde Bursa Büyükşehir Belediyesi Bursa Kent Müzesi Avrupa’nın ödüllü müzeleri arasına girmiş ve Avrupa standartlarında bir müze olduğunu kanıtlamıştır.

Zemin Kat

Müzeden içeri adım attığınız anda, Bursa’nın tarihine tanıklık etmeye başlıyorsunuz. Zemin kat, kronolojik bir Bursa gelişimi sunuyor. “Uygarlıklar Kenti Bursa” bölümünde, Bursa’daki ilk ayak izlerini takip edebilir; Prusa Kalesi’nin fethini ve bir imparatorluğun doğuşunu görebilir, Osmanlı’nın ilk başkenti Bursa’nın Osmanlı Dönemi’nin sonuna kadar yaşadığı tarihsel olaylara tanıklık edebilirsiniz. Bu bölüm, Kurtuluş Savaşı’nın bitmesi ile birlikte sona eriyor. Bursa için yepyeni bir dönem başlıyor…

“Çağdaş Bursa”, Cumhuriyet dönemi boyunca Bursa’nın çağdaş bir kente dönüşmesini ayrıntılarıyla sergileyen bir bölüm. Atatürk ve Bursa, Bursa’yı Bursa Yapanlar, Mimari Yapı gibi konuları içeren bu bölümde, bir ” büyükşehir”in adım adım doğuşunu izleyebilirsiniz.

1. Kat

Birinci kat sizi yaşayan Bursa’ya davet ediyor… Geçmişten günümüze eğlence ve yemek kültürü; perdemize yansıyan Karagöz ve Hacivat’ın öyküsü; Bursa’nın hayat verdiği ünlüler; doğumdan evliliğe kadar, bazıları giderek yok olan, bazıları hala tüm canlılığıyla yaşanan gelenek ve görenekler; giyim-kuşam, barınma, dinsel yaşam, eğitim, spor, komşuluk ilişkileri, kısacası yaşam biçimi…

Burası, belkide Bursa’yı en iyi yansıtan bölüm. Çünkü kentler, insanlarıyla birlikte var. Kentleri tanımak için, kent ruhunu oluşturan en önemli öğelerden biri olan kentlileri de yakından tanımak gerekiyor. “Yaşam ve Kültürüyle Bursa”, Bursa’nın toplumsal ve kültürel yaşamını, geçirdiği değişmelerle birlikte, ayrıntılarıyla sunuyor.

Bodrum Kat

Bodrum katta bulunan tematik galeri “El Sanatları Çarşısı” adını taşıyor. Bu galeri 18. yy’da Bursa’ya gelen Avrupalı seyyahların çektiği dönemin Bursa fotoğrafları kaynak edinilerek hazırlanmıştır. Koridor şeklinde düzenlenmiş olan galeride tamamen dükkan canlandırmalarına yer verilmiştir. Bursa’nın yok olmak üzere olan el sanatları yemenici, bıçakçı, şekerci, marangoz, semerci, bakırcı, çinici vb. dükkanları aslına uygun olarak canlandırmalarla teşhir edilmektedir. Ziyaretçi bu galeride hem Bursa ve çevresindeki yok olmaya yüz tutmuş el sanatları ile ilgili bilgi edinirken hem de eski bir çarşıda gezmenin duygusal tecrübesini yaşamaktadır.

Kaynak: http://www.bursakentmuzesi.com/

 

Reklam
Reklam
Giriş yaparak üyelerin sahip olduğu birçok bilgiden yararlanabilir ve RestoraTÜRK FORUM'da bütün herşeyi özgürce konuşabilirsiniz...

Hoşça vakit geçirmeniz dileğiyle...




Copyright © 2002 - 2011 Designed by  
YASAL UYARI