RestoraTÜRK

  • Yazı boyutunu yükselt
  • Varsayılan yazı boyutu
  • Yazı boyutunu düşür
Paylaş
Anasayfa Röportaj Sanat Röportajları Minyatür Sanatında Haydar Hatemi

Minyatür Sanatında Haydar Hatemi

RT
Haydar Bey merhaba.
Dünyaca ünlü bir minyatür sanatçısısınız. Okurlarımızın sizi tanımaları açısından kendinizden biraz bahseder misiniz?


H. HATEMİ
Profesyonel sanat hayatima 1963 yilinda Tahran Guzel Sanatlar Fakultesinde Basladim. Guzel sanatlar fakultesinin ulke genelinde sponsorlugunu yaptigi bir resim yarismasinda birincilik kazandigim icin burslu olarak universite egitimime basladim. Tahran Guzel Sanatlar fakultesinde Iranin en iyi minyatur ustalarinin himayesinde yetistirildim. Resim calismalarimi 1983 yilinda Turkiyeye tasidim. Amacim unutulmus Osmanli minyatur kulturunu yeniden halka sunmakti. Bu konuda sayisiz eserler verdim. Osmanli ekolunu dunyaya tanitmak icin elimden geleni yaptim. 1997 yilindan itibaren Katar Kraliyet ailesi himayesinde eserler uretiyorum. Kendileri icin Eski Istanbul peyzajlari iceren 21 adet yagliboya tablo urettim. Boyle bir koleksiyonu dunyada emsali yoktur. 
RT
Bildiğiniz gibi RestoraTÜRK restorasyon, konservasyon ve sanata dair akademik yayınlar yapan bir meslek kültürü ve bilgi paylaşım platformu. Günümüz insanı minyatür sanatı hakkında pek bir şey bilmiyor. Mevcut sistemde öğrenciler de bu sanatı öğrenemeden okullardan mezun oluyorlar. Bize minyatür sanatını birazcık anlatır mısınız?



H. HATEMİ
Minyatur sanati, diger sanat dallarina gore ogrenmesi sabir gerektiren bir dal. Eskide ustalik ve ciraklik sistemiyle ogretilen bir sanat dali. Yillarca uzerinde emek sarfetmet, bir eserin uzerine imza koyabilmek icin yillarca caba sarf etmek gerektirir. Minyatur ustasi olarak gunumuzde cok az kisi var. Su anda galerilerde minyatur adi altinda satilan eserler ne yazikki bu sanat dalinin prestijini dusuruyor.

RT
Türk resim sanatının büyük ustalarından Osman Hamdi Bey’ in Kaplumbağa Terbiyecisi adlı eseri gibi bilinen bir minyatür eseri var mıdır?


H. HATEMİ
Elimize Osmanli arsivlerinden gecen minyatur eserlerinde maalasef bircogunda imza mevcut degil. Bu o zamanki geleneklerden ve ressamin mutavaziliginden kaynaklaniyor. Mesela bir Mehmed Siyah Kalem var. Onu Osmanli arsivlerindeki eserlerinden taniyoruz. Ama kendisi hakkinda fazla bir tarihsel bilgimiz yok. Levni Abdulcelil Celebi unlu minyatur sanatcilarindan biri. Gunumuzde maalesef  Türkiye’de fazla minyatür ressami kalmadi.

RT
Peki minyatür gibi artık pek ustası kalmamış sanatlar hakkında ne düşünüyorsunuz?


H. HATEMİ
Osmanlilar ele gecildikleri topraklarda insa ettikleri camiler, kopruler, medreseler halen ayakta durmakta. Bunlar bizim kultur mirasimiz. Mınyatur, Hat sanati, tezhip bizim kulturumuzun bir parcasi. Guzel sanatlar fakultelerinde bu sanat dallari son yillarda daha fazla ilgi gormeye basladi. Bu sevindirici bir durum. Umarim bu sanat dallari bugunku ustalarin hayatlariyla  sinirli kalmaz.

RT
Minyatür sanatının da kendine has bir kültürü ve adabı var değil mi?


H. HATEMİ
Elimize ulasan minyatur eserlerinde dikkat ederseniz cogu ressam imza birakmamistir.
Kendilerini buna layik gormemis ve mutavaziliklerini muhafaza etmislerdir. Minyatur uzerinde yillarca calisilmasi gerek bir sanat dali. Ben 40 senelik tecrubeme ragme hergun yeni bir teknik, yeni bir tecrube ediniyorum.

RT
Sizin dünyaca bilinen bir minyatür sanatçısı olmanız ve eserlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmiyor olmanız bizim için büyük bir onur. Türk halkıyla eserlerinizi buluşturmak istiyor musunuz?


H. HATEMİ
Onumuzdeki 2010 yili Istanbul butun dunyaya tanitilacak. Bu proje kapsaminda Osmanli’yi konu alan bir sergi yapmagi arzu ederim. Su anda Amerika’da bu sergileri devam etmekteyim ama bu sergiyi Osmanlinin baskenti Istanbul’da sergilemek benim amaclarimdan biri. Zaten sergimin ismi “Istanbul-Istanbul” dir.  

RT
Eserlerinizi RestoraTÜRK  aracılığıyla bütün dünyaya duyurmak ve sergilemek isteriz. Sizi tanıdığımıza ve hasbelkader elimizden geldiği kadarıyla okurlarımızla tanıştırdığımıza çok memnunuz. Bizimle bu röportajı yaptığınız için teşekkür ederiz.


H. HATEMİ
Ben size tesekkur ederim. RestoraTÜRK’e yayin hayatinda basarilar dilerim.{jcomments on}
 
Reklam

Reklam
Reklam
Giriş yaparak üyelerin sahip olduğu birçok bilgiden yararlanabilir ve RestoraTÜRK FORUM'da bütün herşeyi özgürce konuşabilirsiniz...

Hoşça vakit geçirmeniz dileğiyle...

Bu boyuttaki reklamlar için lütfen iletişime geçiniz.




***

kapat