kombi servisimedyum
demirdokum demirdokum servis bosch servis bosch servisi vaillant servis susler servis auer servis ariston servis protherm servis ferroli servis
 

RestoraTÜRK

  • Yazı boyutunu yükselt
  • Varsayılan yazı boyutu
  • Yazı boyutunu düşür




Paylaş      

Anasayfa Yayınlar Kitaplar İstanbul'un 100 Mezar Taşı

İstanbul'un 100 Mezar Taşı

İSTANBUL'UN 100 MEZAR TAŞI

Ölümün kaçınılmaz gerçekliğini gözler önüne seren mezar taşlarının asıl yapılış amacı ziyaretçilere ölen kişinin kimliğini göstermesi ve dua beklediğini söylemesidir. Bu taşlarda köklü bir medeniyeti oluşturan öğelerin izini sürmek de mümkündür. Edebiyat, hat ve süsleme sanatlarının pek çok çeşidinin kullanıldığı mezar taşları bu anlamda birer kültür hazinesidir.

İstanbul'un 100 Mezar Taşı kitabı, mezarların biçimleri, taşlar üzerindeki yazılar ve kullanılan sembollerle mevta hakkında öğrenebileceklerimizin ipuçlarını vermektedir. Mezarda yatan kişinin kadın mı erkek mi ya da çocuk mu olduğu, hangi meslekten olduğu, bağlı bulunduğu tasavvufî düşünce gibi bilgilere göre taşın formu değişiklik göstermektedir.

Bu eserde, İstanbul'un farklı dönemlerde yaşamış, farklı dinlerden farklı yaş ve meslek gruplarından insanlara ait 100 mezar taşına yer verilmektedir. Sanatlı yazılarıyla, kitabelerindeki edebi üslupla,süslemelerindeki incelik ve işçilikle şehirdeki mezar taşlarına dair bilgi veren eserdeki mezartaşları; başlıklar taşlardaki mistik öğeler, ağaç sembolleri, nar, incir, hurma sembolleri, geometrik şekiller gibi unsurları bulundurmaları bakımından incelenmiştir. Ayrıca mezar taşı kitabeleri yazı çeşidi yönüyle ele alınmış, fotoğrafları ve Latin harfleriyle yazılışları kitaptaki yerlerini almıştır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. olarak, kadim bir geleneğin yansıması olan mezar taşlarını bu kitapla sizlerle buluşturmaktan mutluluk duymaktayız. İstanbul'un 100 Mezar Taşı kitabının mezar taşlarına daha geniş bir perspektifle bakılmasını sağlayacağını ümit ediyoruz.

İBB KÜLTÜR A.Ş. YAYINLARI

 

Reklam
Reklam
Giriş yaparak üyelerin sahip olduğu birçok bilgiden yararlanabilir ve RestoraTÜRK FORUM'da bütün herşeyi özgürce konuşabilirsiniz...

Hoşça vakit geçirmeniz dileğiyle...




Copyright © 2002 - 2011 Designed by  
YASAL UYARI