Hacı Bayram-ı Veli Hz. Ankara'da değil tüm Anadolu'da sevilen bir mânevi mimardır. Bu sebeple her yıl yüzbinlerce kişi tarafından ziyaretçi akınına uğrar. Bu bölgenin çevresi, hepimizin bildiği gibi vahim durumdadır ve nihayet bunlardan birincisi ve en büyüğü Hacı Bayram Cami ve çevresinde Ulus Tarihi Kent Projesi adı altında çalışmalara başlandı.*
ULUS'TA RESTORASYON ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Bir zamanlar Ankara'nın kent merkezi sayılan, elçilik ve bakanlık binalarına ev sahipliği yapan, Başkentliler'in gözde alışveriş mekanlarına sahip olan Ulus, tarihi kimliğine yeniden kavuşuyor. Bu kapsamda Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan “Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Koordinatları”, Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı
Bir zamanlar Ankara’nın kent merkezi sayılan, elçilik ve bakanlık binalarına ev sahipliği yapan, Başkentlilerin gözde alışveriş mekanlarına sahip olan Ulus, tarihi kimliğine yeniden kavuşuyor. Bu kapsamda Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan “Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Koordinatları”, Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı.
“Dev çalışma” olarak nitelendirilen projenin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve ilgili kamu kurumlarının da büyük önem verdiği bir çalışma olduğunu kaydeden Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, 210 hektarı kapsayan eski planın mahkeme tarafından iptal edildiğini, Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilen yeni koordinatların ise 130 hektarı kapsadığını kaydettiler.
HACI BAYRAM, KALE, İTFAİYE MEYDANI VE ÇEVRELERİNDE TARİH CANLANACAK
Yeni çalışmanın, 3 ayrı etapta yürütüleceğini bunlardan birincisinin ve en büyüğünün Hacı Bayram Cami ve çevresinde olacağını kaydeden yetkililer, “İkinci etabı Kale ve çevresi, üçüncü etabı da İtfaiye Meydanı ve çevresi oluşturuyor. Bu bölgelerde yapılacak çalışmalarla Ulus tarihi kimliğine yeniden kavuşacak” dediler.
Hacı Bayram Cami ve çevresindeki çalışmalar kapsamında bölgedeki yaklaşık 220 tarihi yapının restore edileceğini ifade eden yetkililer, “Bölgede kaçak olarak oturan ve yine kaçak olarak elektrik ve su kullanan ailelerin de tahliyesini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirerek, bölgeyi güvenlik personeliyle koruma altına aldık” diye konuştular.
Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun denetiminde ve izin verdiği ölçüde tarihi yapıların fotoğraflarının çekilerek aslına uygun olarak restore edildiğini ya da kullanılamaz durumdakilerin yıkılarak yeniden aslına uygun olarak inşa edildiğini belirten yetkililer, “Bu çalışmalar kapsamında yine Koruma Kurulu’nun izin verdiği ölçüde ve denetiminde sokak sağlıklaştırma çalışmalarını da gerçekleştiriyoruz” dediler.
Çalışmaların tamamlanmasıyla bölgenin tarih kokan eski günlerine yeniden kavuşacağını anlatan yetkililer, “Çalışmalar kapsamında ayrıca Augustus Tapınağı’nın çevre düzenlemesini yeniden yapıyoruz. Buraya kuru bir süs havuzu ile çevresine özel ışıklı cam bariyerler koyacağız. Çalışmalar tamamlandığında ise dini barışın simgesi Tapınak, turistlerin akınına uğrayacak” diye konuştular.
TRAFİK RAHATLAYACAK
Bölgede yürütülen alt yapı çalışmalarının da tamamlandığını, çalışmaların tüm etaplarda yürütüldüğünü de kaydeden yetkililer, Hacı Bayram Cami’nin bulunduğu alana dolmuşların girmesinin de yasaklanmasının planlandığını kaydederek, dolmuşların duraklardan yolcu alıp, beklemeden, oluşturulan depolama alanına gideceklerini belirttiler. Bu sayede de bölgedeki trafiğin büyük ölçüde rahatlayacağını kaydeden Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Ulus’un yeniden cazibe merkezi olacağını ifade ettiler.
*