Eski Ankara Hamamönü
Altındağ Belediyesi tarafından başlatılan restorasyon ve sokak sağlıklaştırma projesiyle yepyeni bir çehre kazanan Hamamönü ve civarı, Ankara’nın “gözde” mekanları arasında yerini aldı.
Geçen sene gerçekleştirilen Ramazan etkinlikleri ile Türkiye’nin dört bir yanından insanları kendine çekmeyi başaran Hamamönü, 19’uncu yüzyıl sivil mimarisini en iyi şekilde yansıtan atmosferi ile büyük ilgi görüyor. Özellikle Ramazan’da gerçekleştirilen başarılı etkinlikle başkente yeni bir soluk getirdi. Bu seneki Ramazan etkinliklerini kaçırmayın diyoruz.
Hamamönü esnafı “Yapılan çalışmalar sizi nasıl etkiledi?” sorusuna; “Buraya yıllarımızı verdik. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki restorasyon çalışmaları, sokakların trafiğe kapatılması ve Ramazan etkinliklerinin burada gerçekleştirilmesi bizim için muazzam oldu. Ramazan boyunca devam eden canlı yayın buranın tanınmasını sağladı, insanlar buranın yeni halini gördü, ne kadar değiştiğini, güzelleştiğini anladı. Onlar gelince bu durum bizim işimize yansıdı, satışlarımız arttı. Yani her anlamda biz kazançlı çıktık.” diye cevap veriyor.
Bölge görüntü bakımından güzelleşmek bir yana, kalite açısından da büyük bir sıçrama yaptı. Birçok ünlü marka şube açıyor. Yeni yerlerin açılması tabi ki bizim de lehimize çünkü buraya daha fazla insan geliyor. İnsanlar ilk kez geldikleri yerlerde yeni şeyler deniyorlar, biz de daha büyük bir kitleye ulaşmış oluyoruz. Her kesimden insanı ağırlıyor. Çünkü, burası şehrin merkezinde ama gürültüsü patırtısı yok. Kalabalık değil, samimi, yani herkesin vakit geçirmek isteyeceği bir yer. Caddenin diğer tarafında başlayan çalışmalar bitsin, o zaman Hamamönü bambaşka bir yer olacak. Dikkat çekilen diğer bir nokta ise istikrarın sağlanması; “Eğer burada yaşayanlar, bu yapıları ve sokakları korumazsa yapılan işin hiçbir kıymeti yok. Belediye elbette yapacak ama biz de koruyacağız.” diyorlar.
Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Hamamönü, Sakarya Mahallesi, Ulucanlar Cezaevi ile Ankara Kalesi civarında da yürütülen proje kapsamında yaklaşık 250 evin sağlıklaştırma ve restorasyon çalışmalarını tamamladıklarını söyledi.
Restorasyonun ardından başta Hamamönü olmak üzere tüm bölgede turistik bir hareketliliğin başladığına dikkat çeken Başkan Tiryaki, “İnci ve Dutlu sokaklarda bir deneme yaptık; bu etapta sorunların neler olduğunu ve nasıl aşabileceğimizi gördük. Bu iki sokağı dört ay gibi kısa bir sürede bitirdik. Restorasyon çalışmalarını daha sonra tüm mahalleye yaydık.
Bildiğiniz gibi proje içinde Mehmet Akif Ersoy’un evi ve İstiklal Parkı’nın yapımı da vardı. Kısa sürede bu iki prestij projesini de tamamlayarak, Hamamönü bölgesini gerçek tarihi kimliğine kavuşturduk.” dedi.
Başkan Tiryaki, Belediye olarak tarihi dokuya sahip mekanlara ise özel bir önem gösterdiklerini vurguladı. Başkan Tiryaki, “Özellikle Ramazan ayının ardından Hamamönü hızla Ankara’nın yeni cazibe merkezi oldu. Altındağ’da, ilçenin tarihi ve kültürel mirasına sahip çıkmak için 80 yıldır yıpranan ve hiç dokunulmayan sokaklardaki evlerin dış cepheleri tarihi dokuya uygun şekilde restore ediliyor. İnsanlar 150 yıl öncesinin sosyal yaşamını teneffüs edebiliyor. Turistik bir hareketlilik başladı.
Hamamönü’nün Kısa Tarihçesi
Hamamönü, adını, Oğuz Türkleri'nin Bayındır Boyu beylerinden Karacabey’in yaptırdığı çifte hamamdan almıştır. Hemen yan tarafındaki park Mehmet Akif Ersoy parkı olarak adlandırılır. Parkın içinde İstiklal Marşı’nın yazıldığı ev de bulunmaktadır. Hamamönü Mahallesi’nin çevresinde Mehmet Akif Ersoy Evi, Taceddin Sultan Camii, Mehmet Akif Ersoy Parkı, Hacı Musa Camii ve Karacabey Tarihi Hamamı yer almakta. Son dönem Osmanlı zamanından kalma evler tamamen Türk motifleri ile bezenmiş olup, sokaklarda gezdiğinizde kendinizi 19. yüzyıldaymış gibi hissediyorsunuz. Adeta günümüzden 150 yıl öncesinin sosyal yaşamını teneffüs edebiliyorsunuz.
HAMAMÖNÜ'NE NASIL GİDİLİR - HARİTA