Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve Konya Aydınlar Ocağı Derneği işbirliğinde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayesinde gerçekleştirilen Büyük Selçuklu Mirası projesinin ilk etabı tamamlandı. 320 Selçuklu eserinin fotoğraf ve video ile belgelendiği ve 180 dakikalık belgesel hazırlanarak tamalanan proje Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün katıldığı törenle tanıtıldı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayesinde, Selçuklu medeniyetine ait mimari eserlerin ve müzelerde bulunan taşınır kültür varlıklarının belgelenmesi amacıyla gerçekleştirilen ‘Büyük Selçuklu Mirası’ projesi törenle tanıtıldı. Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirilen tanıtım toplantısına siyaset ve sanat dünyasından çok sayıda davetli katıldı. Tanıtım toplantısı proje kapsamında hazırlanan 180 dakikalık filmin kısa gösterimi ile başladı. Proje kapsamında 120 bin kilometre karayolu kat edildi. 50 bin kare fotoğraf ve onlarca saat video kaydı yapıldı. 12 ülke bir muhtar cumhuriyet olmak üzere 250’yi aşkın şehir, belde ve köye gidildi. 320 Selçuklu medeniyeti eseri fotoğraf ve video ile belgelendi.
Çalışmanın sonucunda Büyük Selçuklu mirasını anlatan 180 dakikalık belgesel yapıldı. Ayrıca 2 ciltlik Büyük Selçuklu Mirası fotoğraf albümü ve 3 ciltlik bir mimari eser hazırlandı. Proje koordinatörü İbrahim Dıvarcı, Büyük Selçuklu Devleti’nin eserlerinin bugüne kadar ulaşan eserlerinin belgelenme çalışmasının yapılmaması nedeniyle çalışmayı yaptıklarını söyledi. Ermenistan’dan Azerbaycan’a Suriye’den Filistin’e 12 ülke ve bir muhtar cumhuriyetinde çalışmalar yürüttüklerin belirten İbrahim Dıvarcı, “Proje sonucu 320 eserin envanter çalışması yapıldı” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de konuşmasında, geniş bir coğrafyada çok önemli bir çalışmanın yürütüldüğünü söyledi. Bir devletin çatısı altında olan bir coğrafyada bugün onlarca devletin bulunduğunu belirten Gül, “Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Büyük Selçuklu devletinin Orta Asya’dan Anadolu’ya uzanan kültürel hayat çizgimize önemli bir katkısı vardır. Horasandan başlayan büyük Türk göçü Yemen Mısır ve Akdeniz’ e Selçuklular tarafından uzandı ve tüm buralarda Türk rüzgarı esti” dedi.
Selçuklunun vakıf üzerinden kendine has bir mimarı tarz benimsediğini anlatan Gül, “Büyük Selçuklu devleti şanlı tarihimizde kendisinden daha sonra kurulan Osmanlı ve Türkiye cumhuriyetine temel taş olmuştur. Selçuklu Türk medeniyetinin temel taşlarından birisidir. Tarihimizde geniş geniş sayfalarla anlattığımız Selçuklu medeniyeti geçmişten günümüze etkileri hala süren pek çok önemli alim ve şairin, sanatçının yetişmesine vesile olmuştur” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayelerinde 2009 yılı Kasım ayında başlatılan ‘Büyük Selçuklu Mirası Projesi’, Anadolu topraklarıyla sınırlı kalmayıp, yurtdışındaki müzelerde bulunan eserleri de kapsayan bir envanter çalışması niteliğini taşıyor. Yaklaşık 36 ay süren proje, TİKA ve Konya Aydınlar Ocağı Derneği işbirliğinde yürütüldü.
Konya Aydınlar Ocağı Derneği, tarafından TİKA’ya Büyük Selçuklu Devleti’nin günümüze ulaşan eserlerinin bir araya getirildiği 4 ciltlik albüm-kitap hazırlama talebinde bulunuldu. Talep TİKA tarafından değerlendirilerek, Türk milletinin en büyük ve kadim medeniyetlerinden biri olan ve dünya tarihine yön veren, Anadolu’nun Türkleşmesini sağlayan Büyük Selçuklu Devleti’nin günümüze ulaşan mimari eserlerinin bir araya getirilerek “Büyük Selçuklu Mirası” adlı albüm-kitap hazırlama projesinin desteklenmesine karar verildi. Başbakanlık Tanıtma Fonu Kurulu Genel Sekreterliği ile TİKA arasında 07 Temmuz 2009 tarihinde imzalanan Protokol ile TİKA bahse konu projede uygulayıcı-denetleyici kurum olarak rol üstlendi. 14 Ekim 2009 tarihinde başlatılan “Büyük Selçuklu Mirası Albüm-Kitap Projesi” 30 Mayıs 2013 tarihinde tamamlandı.