Kündekâri Parçalarını Hazırlama
Markalama
Kündekârinin yapılabilmesi için markalama işlemi son derece önemlidir. Kündekâri parçalarının her birinin birbiriyle uyumlu olması için markalama işlemine çok dikkat edilmesi gerekir. Bunun için metal gönyelerden yararlanılır ve metal gönye yardımıyla markalama işlemini yapar.
Ahşaba Oluk Açma
Markalama işleminden sonra hazırlanacak kündekâri parçalarına oluk açılması gerekmektedir. Burada oluk açılacak parçaların tamamı bir defada makineden çıkartılacağı için parçaların uzun olması gerekmektedir.
Ahşaba oluk açma işleminden sonra hazırlanan parçalar belirlenen yerlerinden makine
yardımıyla istenilen açıda kesilir.
Makinede hazırlanan kündekâri parçaları, motife uygun olarak hazırlandıktan sonra bu parçaların birbirine geçme yapılmak suretiyle birleştirmelerine geçilir. Birleştirme işleminde kesinlikle tutkal, çivi kullanılmaz ve parçalar birbirine geçme yaparak kündekâri deseni oluşturulur.
Hazırlanan kündekâri parçalarının yerleştirilmesine merkezdeki parça esas olmak zere başlanır ve kündekârinin toplanması diğer yan parçaların sırası ile yerleştirilmesiyle asamak, basamak tamamlanır. Kündekâri parçaları teker teker yerleştirilerek, parçaların birbiriyle uyumu da kontrol edilmiş olur.
Tüm parçaların birleştirme işlemi bittiğinde, tamamen geçme tekniğiyle yapılan kündekârini ne kadar sağlam olduğunu daha iyi görmüş oluruz.
Yapacağımız kündekâri motifi ne olursa olsun birleştirme işlemi aynıdır. Yine merkez parçamızın yanındaki parçaların birleştirilmesi suretiyle kündekâri deseni oluşturulur.
Parçaları dağılmış eski bir kündekârinin toplanması ise oldukça zordur eğer parçaları tamamen dağılmış ise çok küçük bir kündekâri parçasını bile toplamak uzun zamanımızı alabilir. Parçaları yerleştirirken son derece dikkatli olmamız gerekir.