RestoraTÜRK

  • Yazı boyutunu yükselt
  • Varsayılan yazı boyutu
  • Yazı boyutunu düşür
Anasayfa Edebiyat Türk Edebiyâtı Karacaoğlanın Mezarı Bulundu

Karacaoğlanın Mezarı Bulundu

Karacaoğlanın mezarı buludu

Bulunan bir mezar taşı üzerinde "Kacaoğlan'ın Ruhuna Fatiha" yazıyor.

Karaman'ın Sarıveliler İlçesi'ndeki Hacı Salih Camii'nde yapılan restorasyon çalışması sırasında yaklaşık 1 ay önce iş makineleri tarafından bahçede Osmanlıca 'Karacaoğlan’ın Ruhuna Fatiha' yazılı bir mezar taşı ve mezar bulundu.

Yapılan incelemelerde,mezar taşının Karacaoğlan’ın yaşadığı 17'nci yüzyıla ait olduğunun güçlük kazanması heyecan yarattı. Mezarın kime ait olduğu saptamak için başlatılan incelemeler sürüyor.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü, yaklaşık 1.5 yıl önce Sarıveliler İlçesi'ndeki tarihi Hacı Salih Camii'nin restorasyon çalışmasına başladı. Yaklaşık 1 ay öncede iş makinesiyle bahçede yapılan çalışmalar sırasında bir mezar taşına rastlanıldı. Bunun üzerine mezar taşının çevresindeki toprak temizlendiğinde bir mezar olduğu ortaya çıktı.

Mezar taşının üzerindeki yazının ne olduğunu tespit etmek için çekilen fotoğraf, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akgül'e gönderildi. Akgül yaptığı incelemede taşın üzerinde Osmanlıca 'Karacaoğlan’ın Ruhuna Fatiha' yazılı olduğunu ifade etti.

Taş üzerinde yapılan kronolojik incelemede ise taşın 1600'lü yıllara ait olduğu sanılması, 1606' doğduğu, 1679 ya da 1689'da öldüğü tahmin edilen halk şair Karacaoğlan'a ait olması ihtimalini güçlendirdi.


Karacaoğlan'ın, 'Barçın Yaylasında üç güzel gördüm' adlı efsane şiirinin adı geçen Barçın Yaylası'nın Karaman’ın Sarıveliler İlçesi sınırlarında yer alması, Karacaoğlan'ın burada yaşadığına dair iddialarını daha da sağlamlaştırdı. Ayrıca bölge halkının Karacaoğlan’ın Sarıveliler'de yaşadığını inanıp, son 7 yıldır belediye tarafından 'Geleneksel Karacaoğlan Şenlikleri'nin yapılması dikkat çekti.

Taşın ve mezarın bulunmasının ardından ilçe kaymakamlığı ve belediyede daha geniş kapsamlı araştırma yapmak için harekete geçti. Belediye tarafından taşın fotoğrafı İstanbul Üniversitesi'ne gönderildi. Burada da aynı bulgular elde edildi. Mezar ve mezar taşı üzerinde bilim adamları tarafından çalışmaların sürdüğünü belirten Sarıveliler Belediye Başkanı Hayri Samur, şunları söyledi:

"Bu caminin vakıf kayıtlarındaki ismi Hacı Salih Camisi’dir. Buranın restorasyonu yaklaşık 1.5 yıl önce başladı ve 30 Mayıs tarihinde de restorasyonu tamamlandı. Bu caminin restorasyonu esnasında mezar taşı bulundu. Bu taşların kronolojik olarak 300-400 yıl öncesine dayandığı önsezi olarak ifade edilmektedir. Bilim adamları araştırmalarını tamamladıktan sonra son noktayı koyacaktır. "

KARACAOĞLAN'IN TÜRBESİ YAPILACAK

Başkan Hayri Samur, mezarın Karacaoğlan'a ait olduğu yönünde güçlü bulgular oluşursa, buraya Karacaoğlan'ın türbesini yapacaklarını ve Karacaoğlan'ın da Sarıveliler'de yaşadığını kanıtlayan bir tescil belgesi almayı planladıklarını söyledi.

Kaymakam Ömer Faruk İlhan ise "Karacaoğlan’ın Sarıveliler’de meftun bulunduğuna dair bugüne kadar elimizde bir emare yoktu. Sadece halkın onun burada yaşadığına dair bir inancı vardı. Bu inanç doğrultusunda belediye her yıl 'Geleneksel Karacaoğlan Şenliklerini' tertip ediliyordu. Vakıflar Bölge Müdürlüğü kayıtlarına göre Hacı Salih Cami olarak adı geçen caminin avlusunda bulunan taş heyecana yol açtı. Çünkü inancı somutlaştırmaya yönelik bir delildi bu. Zannediyorum, bu somut bulgu, olayın aydınlatılmasını sağlayacak."

KARACAOĞLAN KİMDİR

17'inci yüzyılda yaşayan Karacaoğlan'ın şiirleri aşk ve doğa üzerinde kuruludur. Ayrılık, gurbet, sıla özlemi ve ölüm en çok değindiği konulardır. Duygularını, yaşadıklarını, düşüncelerini içten, gerçekçi ve özgün bir şiir yapısı içinde anlatır. Karacaoğlan, Türk aşık edebiyatına yepyeni bir söyleyiş biçimi getirdi. Doğa benzetmelerini sık sık kullanır. Çok yalın ve temiz bir Türkçe kullanır. Kendisinden sonra gelen birçok ozanı derinden etkiledi. Bu olumlu etkiler günümüz Türk şiirine kadar uzanır. Karacaoğlan, yaşadığı çağda yetişmiş başka saz şairlerinin tersine, dil ve ölçü bakımından Divan Edebiyatı'nın ve tekke şiirinin etkisinden uzak kalmıştır.

 

TRTHaber

 

Reklam
Reklam
Giriş yaparak üyelerin sahip olduğu birçok bilgiden yararlanabilir ve RestoraTÜRK FORUM'da bütün herşeyi özgürce konuşabilirsiniz...

Hoşça vakit geçirmeniz dileğiyle...




Copyright © 2002 - 2011 Designed by  
YASAL UYARI