Boyaların Hazırlanması: Ebrûculukta toprak boya kullanılır.Toprak boya doğada bulunan renkli taşlardan, kayalardan veya değişik renkteki topraklardan elde edilir ve yağ ihtiva etmesi ve suda erimemesi özellikleri aranır.
Boyalar "desteseng" adı verilen mermer bir taş ile ince bir kıvama gelene kadar ezilir. Ve macun kıvamına gelene kadar bu işlem devam eder. İşlem tamamlandığında cam bir kap içerisine alınarak su ve öd katılarak hazır hale getirilir.
Öd’ün Hazırlanması: Ebrûculukta sığır ödü kullanılır. Öd boyanın içerisine katılarak boyanın kitre üzerinde istenilen oranda açılmasını sağlayan ve boyaların bir birine karışmasını önleyen bir maddedir. Ve boyanın içerisine yapılacak ebrûya göre katılır.
Öd, kesimhanelerden alınarak metal bir kap içerisinde, yüksek ısıda kaynatılarak içerisindeki kan pıhtıları ve diğer istenmeyen maddelerden arındırılır. Kaynayan öd üzerinde oluşan köpük defalarca temizlenerek bu işlem gerçekleştirilir; daha sonra cam bir kap içerisine alınarak saklanır. Öd ebrû için önemli bir maddedir.
Kitrenin Hazırlanması: Kitre nebati bir madde olarak ebrûda kullanılır. Anadolu’da bulunan "geven" adı verilen bir nebattan elde edilir. Bu nebatın gövdesinden sızan madde kuruyarak katı bir hal alır. Bu küçük plakalar toplanır. Kitre ebrû yapımında kullanıldığı gibi ilaç sanayiiinde boğaz pastillerinin içerisinde de bulunur.
Ebrû yapımında beyaz olanları tercih edilir. Plaka şeklindeki kitre bir kap içerisinde yumuşatılır; bu işlem birkaç gün sürebilir. Yumuşatma işleminden sonra ince bir tülbent vasıtası ile defalarca süzüldükten sonra tekne içerisine dinlendirilmek üzere alınır.
Devamını oku...