• RestoraTÜRK

  • "Mimari, insan ile varlık arasındaki ilişkiyi düzenleyen disiplindir."

  • RestoraTÜRK

  • RestoraTÜRK

Copyright 2017 - Custom text here

İstanbul - Hagia Sophia Museum

İstanbul - Hagia Sophia Museum

Hagia Sophia is considered a unique monument in world architecture, and its magnificence and functionality has been a good example in construction of countless Ottoman mosques. Hagia Sophia with its exceptional history constitutes a synthesis between east and west. This monument is one of the wonders of the world that has remained intact until the present day. One can find many attractions in Hagia Sophia – interesting forms of Byzantine architecture, mosaics of the Christian period as well as structures added during the Ottoman era.

Hagia Sophia has been a Christian place of worship for 916 years, then converted into a mosque and served Muslims for 481 years. Hagia Sophia Museum was opened in 1935 and ever since it has been attracting thousands of visitors every year.

Devamını oku...

Müze Kart İle Tarihe Yolculuk

Tarihe Açılan Kapı: Müzekart

Türkiye'nin "müze müze gezdiren" tek kartı müzekart ile T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı 300'ü aşkın müze ve örenyerini ücretsiz gezebilir, tarihte keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Müzekart, geçmişine değer veren kültür ve sanat meraklılarına avantajlarla dolu tarihi bir imkan sağlıyor. Uygarlıkların zevklerini, düşüncelerini, inançlarını, yaşam tarzlarını koruyan ve bu mirası geleceğe taşıyan müzeleri yılda iki kez ücretsiz ziyaret etme olanağını veriyor.

Müzekart ile sanat, bilim, kültür ve tarih evi sayılan müzelerin kapıları, yani tarihin kapıları sizler için sonuna kadar açılıyor. Gezilmedik müze, görülmedik eser kalmasın. Üstelik aldığınız tarihten itibaren 1 (bir) yıl süre ile geçerli olan müzekartınız sadece 40 TL.

Devamını oku...

Ankara - MTA Tabiat Tarihi Müzesi

Türkiye Cumhuriyeti'nin yaratıcısı Atatürk'ün emriyle 1935 yılında kurulan MTA Genel Müdürlüğü bünyesindeki Tabiat Tarihi Müzesi, 7 Şubat 1968 tarihinde bilim dünyası ve halkın hizmetine açılmıştır.

MTA Genel Müdürlüğü'nün kuruluşundan bugüne kadar yapılmakta olan jeolojik, mineralojik, paleontolojik, araştırma ve çalışmaların yanı sıra, fakültelerimizin yerbilimleri ile ilgili bölümlerinin yapmış / yapmakta olduğu bilimsel ve teknik araştırmalar sonucu toplanan materyallerden 10.000 adedi teşhirde sergilenmekte ve 75.000 adedi depolarımızda muhafaza edilmektedir. Bu haliyle MTA Tabiat Tarihi Müzesi, yerbilimlerinin tüm evrelerine ait her türdeki materyalin saklandığı, korunduğu, bunların içindeki en seçkin örneklerin uluslar arası standartlara uygun, bilimsel ve eğitsel şekilde sergilendiği bir müzedir.

MTA Genel Müdürlük binası içinde 4000 m² lik bir alanda yer alan Tabiat Tarihi Müzesi 3 kata yerleştirilmiş 5 bölümden oluşmaktadır.

Devamını oku...

Zeugma Mozaik Müzesi

 

Yazı: Jülide Karahan Fotoğraf: Erkan Yeyrek

Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi, kapılarını yerli ve yabancı turistlere açtı. Müzeyi ziyaret eden herkes, antik dönemle ilgili bir hikâye koyuyor cebine. Elbette herkesin hikâyesi kendine göre…

Gaziantep’te bir değişik hava. Herkes müzeyi anlatıyor birbirine. Dünyada tek diyorlar, en büyüğü bu diyorlar, ötekini solladı diyorlar. Öteki dedikleri mozaikleriyle ünlü Tunus’taki Bardo Müzesi.

Zeugma Mozaik Müzesi 30 bin metrekare alanıyla dünyanın bir numaralı mozaik müzesi oldu. Koleksiyonunda bulunan 1450 metrekare mozaik, 140 metrekare duvar resmi, 4 Roma dönemiçeşmesi, 20 sütun, dört kireç taşı heykel, bronz Mars heykeli, mezar stelleri ve lahitlerin yanı sıra yıl sonuna kadar 1000 metrekare mozaik daha restore edilince müze, 2 bin 500 metrekarelik mozaiğin sahibi olacak. Böylece dünyanın en büyük mozaik müzesi haline gelecek.

Müze binası dışarıdan renk vermiyor, pek mütevazı görünüyor. Ama içeride dünyanın en görülesi mozaik panoları… Işıklandırma, sergileme ve bilgilendirme öyle bir özenle yapılmış ki müzeyi gezen herkes o dönemde kentte yaşamış insanların inançlarını, kültürünü ve günlük yaşantısını zihninde canlandırıyor. Mimari, dekor, sokak, çeşme… O çok eski zamanlar bire bir gözünüzün önünde.

Devamını oku...

Sırçalı Medrese (Mezar Anıtları) Müzesi

Sırçalı Medrese (Mezar Anıtları) Müzesi

Gazi Âlem Şah Mahallesi, Sırçalı Cadde
Tel : (0332) 352 80 22

Sırçalı Medrese Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde medrese olarak kullanılmıştır. XVII. yüzyılda terk edilmiş olan medresenin talebe odaları yıkılmıştır. XIX. yüzyılda ise kerpiçle yapılan bu odalarda eğitime devam edilmiştir.

Medrese 1954 yılında yeniden onarıma ve korumaya alınarak 1960 yılında Konya Müzesi'ne bağlı "Mezar Anıtları" seksiyonu olarak ziyarete açılmıştır. 1969 yılında Kültür Bakanlığı aslına uygun olarak Kültür Bakanlığı tarafından restore edilmiştir.

1988-1990 yılları arasında yeniden restorasyona alınan ve teşhir tanzimi yapılarak yenilenen müzenin bahçesinde toprak altında olan Bizans Devrine ait katakomp da onarılarak ziyarete açılmıştır. Sırçalı Medrese Mezar Anıtları Müzesi'nde çoğunluğu zaman içerisinde yok olan mezarlıklardan toplanan tarih ve sanat tarihi açısından değerli olan Selçuklu, Karamanoğlu ve Osmanlı Dönemlerine ait mezar taşları sergilenmektedir.


Mezar Anıtları Müzesi'nin üst katı halen "Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü"nün kullanımındadır.

Konya'nın ve Anadolu'nun önemli medreselerinden biri olan Sırçalı Medrese Konya İli, Meram İlçesi, Gazialemşah Mahallesi'ndedir. Açık avlulu, iki eyvanlı ve iki katlı medreselerden olan Sırçalı Medrese, II. Gıyaseddin Keyhüsrev Devrinde Bedreddin Muslih tarafından yaptırılmıştır. Binanın önemli bölümlerinde kesme taş diğer kısımlarda moloz taş kullanılmıştır. Çeşitli değişikliklerle 1924 yılına kadar medrese olarak kullanılmıştır.

Devamını oku...

Diğer Makaleler...

  1. Türk ve İslam Eserleri Müzesi
  2. Ankara Oyuncak Müzesi
  3. İstanbul - Türk İnşaat Ve Sanat Eserleri Müzesi
  4. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi
f t g m