• RestoraTÜRK

  • "Mimari, insan ile varlık arasındaki ilişkiyi düzenleyen disiplindir."

  • RestoraTÜRK

  • RestoraTÜRK

Copyright 2017 - Custom text here

Ülke olarak şimdiki durumumuz nedir?

 

  • Ülkemizde sağlam olmayan bir yapı stoku mevcuttur.
  • Deprem ülkesi olmamıza karşın bütçe imkansızlıkları nedeniyle depremle ilgili doğru dürüst kaynak ayrılamamaktadır.
  • Vatandaşlarımızın sağlıklı konut edinmeleri konusunda herhangi bir sistem mevcut değildir.
  • Yapıların denetimini sağlayacak bir sistem olduğu söylenemez.

Tüm bunlar dikkate alındığında; hasarların karşılanmasında sigorta sisteminin oluşturulması, depremle ilgili her türlü çalışmanın yapılmasında sürekli ve kalıcı bir ulusal fonunun oluşturulması ve ülkemizde sağlıklı konutların üretilmesi için gayrimenkul ipoteği sigortaları (mortgage) sistemlerini oluşturma zorunlu hale gelmektedir.

Sigorta sistemi...

Sigorta sisteminin deprem riskine karşı sunmuş olduğu olanaklar büyük bir önem taşımaktadır. Nitekim, sigorta sisteminin gelişmiş olduğu ekonomilerde deprem sigortası uygulamalarına bakıldığında, bu ülkelerde depremin sebep olduğu zararların sigorta sistemi sayesinde ülkemize oranla daha çabuk giderildiği gözlemlenmektedir. Çünkü sigorta sistemi;

  • Riski ve riskin gerçekleşmesi sonucunda oluşan hasarı toplum/toplumlar paylaşır.
  • Toplum ve devlet üzerindeki yük azalır.
  • Fon oluşturur.
  • Ülke ekonomisi üzerinde olumlu etkiler yaratır.

Devamını oku...

Depremle Yaşamak

Ülkemiz, jeolojik ve topoğrafik yapısı ve de iklim özellikleri nedeniyle büyük can ve mal kayıplarına yol açan doğal afetlerle sık sık karşılaşan ülkelerin başında gelmektedir. Ülkemizde doğal afetlerin son 60 yıl içerisinde yol açtığı yapısal hasar istatistikleri dikkate alındığında, bu tür hasarların 2/3 ünün deprem nedeniyle meydana geldiği ve tarihsel kayıtlardan elde edilen sonuçlara göre de geçtiğimiz yüzyıl içerisinde ülkemizde 5.5 ve üzeri büyüklükte meydana gelen ve hasar yaratan depremlerin sayısının 118 olduğu görülmektedir.

Öte yandan;

  • Ülkemiz topraklarının %96'sının farklı oranlarda tehlikeye sahip deprem bölgeleri içerisindedir.
  • Nüfusumuzun %98' i bu bölgelerde yaşamaktadır.
  • Nüfusumuzun %70'i 1. ve 2. Derece deprem bölgesinde yaşamaktadır
    Bu durumda özetle;
  • Toplum olarak mal ve can güvenliği bakımından büyük bir çoğunluğumuz deprem riski ile karşı karşıyayız.
  • Deprem riski az bir bölgede yaşıyorsak da deprem afetinden sonra ekonomik olarak olumsuz yönde etkilenmemiz kaçınılmazdır.
  • Ülkemizi terketmeyeceğimize göre, o zaman deprem ile birlikte yaşamanın yollarının bulunması ve bu yolların uygulanmasında da bize yükleyeceği sorumluluk ve külfetleri de üstlenmemiz gerekecektir.

    Devamını oku...

Deprem Öncesi Yapılması Gerekenler

-Depremde ve sonrasında nasıl hareket edileceğini ve davranılacağını tüm aile bireylerinin bildiğinden emin olunuz. Acil iletişim planları oluşturun. Bulunduğunuz çevrede emniyetli yerleri belirleyiniz.
-Deprem sonrası evdeki, işteki dışardaki aile bireylerinin biraraya gelebilmesi için planlar oluşturun.
-Acil durumda aranacak telefon numaralarını ve ne zaman aranacağını çocuklarınıza öğretiniz.
-Afetlerde İhtiyaç duyulan malzemeleri tedarik ediniz.
-Raf ve dolapları emniyetlice duvarlara sabitleyip monte edin.
-Büyük ve ağır eşyaları alt raflara yerleştirin. -Cam vs kırılacak eşyaları alçakta kapalı ve kilitlenebilir dolapta saklayın.
-Ayna, resim gibi ağır eşyaları kişilerin kafalarına düşmeyecek şekilde asınız.
-Baş üstündeki hafif ve emniyetsiz monte edilmiş eşyaları emniyete alınız.
-Elektrikli aletleri, elektrik kablolarını ve gaz boru ve valflerini tamir edin ve emniyete alınız. Zira bunlar potansiyel yangın riski içerir.
-Su ısıtıcıları şofbenleri tavan, taban veya duvarlara emniyetlice tutturunuz.
-Binanızda var olan çatlakları teknik kişilere danışarak tamir ettiriniz.
-Böcek-haşerat zehirlerini, her türlü uçucu ve yanıcı parlayıcı maddeleri emniyetlice alt raflarda kapaklı kilitlenen dolaplarda saklayınız.
-Masa, kitap rafları, kitaplık, cam pencere, ayna ve resim gibi malzemelerin düşeceği kırılacağı yerlerden uzak durunuz.
-Açıktaki binalardan, ağaçlardan, telefon ve elektrik direklerinden,  üst/alt geçitlerden ve yürüyen merdivenlerden uzaklaşın.

 

Deprem Sırasında Yapılması Gerekenler

 

  1. Deprem başladığında bulunduğunuz noktada hemen kendinizi korumaya alın ve deprem bitene kadar orada kalın. Sarsıntı kesilene kadar saklandığınız yerde kalın ve sizi koruyan şeyden ayrılmayın.
  2. Depremde,  sallanma sırasında en tehlikeli şey binayı terketmeye çalışmaktır, bu sırada üstünüze bir şeyler düşebilir. Bina içinde duvar yanında  sağlam bir mobilyanın altına girin, sıkı tutunun ve orada kalın.
  3. Açıkhavadaysanız, ağaçlardan, tabelalardan, binalardan, elektrik tellerinden ve direklerden uzak durun.
  4. Araçtaysanız, aracınızı güvenli bir yere yanaştırın, yolu kapatmamaya özen gösterin, üst geçitlerden, enerji hatlarından ve diğer tehlikeli yerlerden olabildiğince uzağa park edin ve sarsıntı kesilene kadar aracın içinde bekleyin.
  5. Asansördeyseniz, kat çıkış düğmesine basarak asansörü katta durdurun ve en seri biçimde asansörü terk ederek korunabileceğiniz bir yere geçin.
  6. Tekerlekli sandalyedeyseniz, sandalyenizden ayrılmayın. Eğer mümkünse sizi koruyacak bir yere gidin, tekerlekleri kilitleyin ve kollarınızla başınızı koruyun.
  7. Kalabalık bir topluluktaysanız, ezilmeyeceğiniz bir noktaya sığınmaya çalışın, yüksek yapıların bulunduğu yaya yollarından uzak durun, kapalı alandaysanız devrilen kolonlar vb. çarpabileceği için dışarıya koşmayın.
  8. Binaların yakınındaysanız, düşen tuğlalar, cam, sıva ve diğer enkazdan korunmak için derhal bir kapı girişine sığının.
  9. Deprem sonrası evcil hayvanların davranışları dramatikleşebilir, normalde sessiz ve dostça davrananlar sinirli ve düşmanca davranabilir. Dikkatlice yaklaşıp çit ile çevrili bir yere alın ve ani hareketlerden kaçının. Deprem sonrası evcil hayvanlar sağlık ve yer sorunları nedeniyle barınaklara alınmazlar, onlar için yeterli yiyecek ve su bulunan acil barınaklar tesis edebilirsiniz.

Deprem ve Sonrasında Yapılması Gerekenler

-Deprem sonrası nereye saklanacağınızı belirleyin.
-Yanıcı ve yakıcı maddeleri emniyetlice temizleyin evde iseniz binanızın ana doğalgaz vanasını hemen kapatın.
-Gaz, su ve elektrik tesisatlarını kontrol edin. Gaz sızıntısı varsa kibrit, el feneri, elektrik düğmelerini ve elektrikli cihazları kullanmayın. Elektriği ana sigortadan, gazı bina dışındaki ana valften ve suyu vanadan kapatın. Pencereleri açın, binayı terk edin ve gaz firmasına haber verin. Eğer yüksek miktarda gaz ve kimyasal madde bulunan bir ortamdaysanız hemen oradan uzaklaşın.
-Pilli radyonuzu açın ve acil durum talimatlarını dinleyin.
-Telefonları acil durumlarda kullanın. Telefon hatlarını meşgul etmeyin.
-Çevreyi yere dökülmüş dağılmış ilaçlardan ve tanıdığınız kimyasal maddelerden temizleyin.
-Kırık camlardan uzak durun. -Kendinizin ve yakınınızdaki insanların yaralanma durumlarını kontrol edin. Yaralı ve hareket edemez insanlara yardım edin. Gereken ilkyardımı verin. Çok tehlikede değilseler kötü yaralanmış insanları hareket ettirmeyin. Çevrenizdeki insanlardan ve özellikle uzman kişilerden yardım isteyin.
-Çevrenizdeki yetim, yaşlı, özürlü, yardıma muhtaç insanları hatırlayın ve onlara ulaşıp yardım edin.
-Bulunduğunuz yerden ayrılıyorsanız yerinizi bildirin, acil durum çantanızı yanınıza alın.
-Hırsızlık ve yağmalama olaylarına karşı evinizi güvenlikte tutun.
-Zarar görmüş binalardan uzak durun. Evinize otoriteler "Artık Emniyettesiniz" derse geri dönün.
-İlk deprem dalgasından sonra yeni sarsıntılar olabilir dikkatli olun. Ana deprem dalgasından sonra giderek daha hafif deprem dalgaları gelecektir. Muhtemelen ana deprem dalgasında zayıflayan yıkılmayan nesneleri zarara uğratacaktır. Deprem sonrası ek deprem dalgaları ilk saatlerde ve ilk günlerde, ilk haftalarda belkide deprem sonrası bir ay içinde olabilir.

Diğer Makaleler...

  1. Kriz Merkezleri
  2. Deprem Çantası (Deprem Kiti)
  3. Yapının Hasar Tespit İşlemleri
f t g m