• RestoraTÜRK

  • "Mimari, insan ile varlık arasındaki ilişkiyi düzenleyen disiplindir."

  • RestoraTÜRK

  • RestoraTÜRK

Copyright 2017 - Custom text here

Doğu Türkistan'da İki Bin Yıllık Kent Gün Yüzüne Çıktı

Doğu Türkistan’da Taklamakan çölünün ortasında 2 bin yıllık bir şehir harabesi ile bazı eşyalara rastlanıldığı açıklandı. 

Çin’in resmi Yeni Çin (Şinhua) Ajansının haberine göre, özerk bölgenin Lop Nur Çölü yakınlarında yapılan kazı çalışmalarında derinliği 2,7 m. yüksekliği 2,5 ve uzunluğu 300 metreyi bulan daire şeklinde duvarlar bulundu.

Kazılarda yan yana 7 mezarın yanı sıra bakır ayna ve kumaş parçalarına da rastlandığı bildirildi. Bulunan duvar ve tarihi eserlerin İpek Yolu güzergahında yer alan eski bir Türk şehrine ait olabileceği tahmin ediliyor.

Devamını oku...

Erdoğan açıkladı: Müzik üniversitesi kurulacak

Erol Parlak Çanakkale Ağıtları Konseri’ne katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir müzik üniversitesi kurulacağını, çalışmalarına başlandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan eşi Emine Erdoğan’la birlikte Haliç Kongre Merkezinde düzenlenen Erol Parlak Çanakkale Ağıtları Konseri’ne katıldı. Konsere, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Milli eğitim Bakanı Nabi Avcı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Gençlik ve spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, İstanbul Valisi Vasip Şahin ile sanat, iş, spor camiasından çok sayıda davetli hazır bulundu.

Konserin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a konsere olan katkılarından dolayı bir ödül takdim edildi. Ödül töreninin ardından kısa bir teşekkür konuşması yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yarın farklı bir adım atıyoruz. O adımda; Avrupa’yı Asya’ya Asya’yı Avrupa’ya bağlıyoruz. Bu köprü dünyanın bir numarası oluyor. Dünyanın bir numarası olacak bu köprü ile beraber Türk’ün Çanakkale’de 18 Mart 1915’te yazdığı o zaferi şimdide inşallah Türk ve Kore işbirliği ile yapılacak bu köprü ile nakşedeceğiz. İnşallah Cumhuriyetin 100’üncü yıl dönümüne yetiştirmek hedefimizdir. 100’üncü yıllı Allah bize nasip ederse bunu beraber yaşayacağız” dedi.

Devamını oku...

Ankara Ulus Cami ve Kültür Merkezi Projesi


Proje Detayları:

Ankara Ulus İtfaiye Meydanı'nda 2013 yılında inşaatı başlamış olan proje, 2.600 m² iki katlı namazgah katına sahip bir cami ile yaklaşık 900 araçlık 5 katlı otopark ve bir kültür merkezinden oluşmaktadır. Toplamda 70.000 m² inşaat alanına sahip proje kapsamında ayrıca konferans salonları ve İslam Sanatları Müzesi yer almaktadır. Yapımına 2013 yılı Ekim ayında başlanan proje 2017 yılı ikinci çeyreğinde tamamlanacaktır.

Caminin içi ve dış köşeleri, Selçuklu döneminde kullanılan ve Ankara'da ilk sayılabilecek mukarnas taş süsleme sanatı ile donatılıyor.

Nisan ayında ibadete açılması planlanan Ankara Ulus Camii ve Kültür Merkezi  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile başlamıştı.

 

Türkiye Balkanlar’daki Osmanlı Yadigârı Eserlere Sahip Çıkıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Balkanlar’da Osmanlı döneminden cami, mevlevihane, tekke, türbe, çeşme ve hamam olmak üzere toplam 47 tarihi eseri restore etti. Bosna Hersek’ten Kosova’ya, Arnavutluk’tan Makedonya’ya 14 tarihi eserin restorasyonuna da devam eden TİKA, aynı zamanda Sırbistan’dan Romanya’ya Macaristan’dan Karadağ’a, Bosna Hersek’ten Makedonya’ya, Arnavutluk’tan Kosova’ya 34 tarihi eserin restorasyonu için de proje ve hazırlık çalışmalarını yürütüyor.

Türkiye, 2008-2016 yıllarında Balkanlar’da Osmanlı döneminden kalma cami, Mevlevihane, tekke, türbe, çeşme ve hamam olmak üzere toplam 47 tarihi eseri restore etti. Balkanlar, Doğu Avrupa, Afrika, Asya, Latin Amerika ve Ortadoğu’daki 54 ülkede 56 ofisle faaliyet gösteren TİKA, hizmet götürdüğü ülkelerde sağlık, eğitim, tarım ve sosyal alanların yanı sıra kültürel alanlarda da önemli çalışmalara ve projelere imza atıyor. Bu kapsamda Türkiye, TİKA aracılığıyla Osmanlı İmparatorluğu’nun 550 yıl hüküm sürdüğü Balkanlar’daki ecdat yadigarı tarihi eserlerin restorasyonuna yönelik projeler yapıyor. Projeler sayesinde korunan bu eserler, gelecek kuşaklara aktarılmış olacak.

Restore edilen eserler arasında Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin evi de bulunuyor. Ali Rıza Efendi’nin Makedonya’daki evi, aslına uygun olarak yapıldı. Birbirinden bağımsız iki evden oluşan müze kompleksinin alt kısmında kalan yapı, Akraba Evi, üst kısımda olan ev ise Anı Evi olarak düzenlendi. Müze, turistlerin uğrak yerleri arasında bulunuyor. TİKA’nın restore ettiği eserlerden bir diğeri, Osmanlı döneminde önemli bir merkez olan Saraybosna’daki Mevlevihane.

Mevlevihane, Şam, Konya, Hanya (Girit), Filibe, Selanik, Üsküp, Budapeşte gibi Anadolu ve Balkan coğrafyasını birleştiren ortak kültürel iletişim ağının ortasında bulunuyor. Saraybosna’nın son Mevlevihane’si olarak bilinen ve 1462’de inşa edilen yapı, Yugoslavya döneminde benimsenen kültür politikaları nedeniyle yıkıldı. TİKA tarafından aslına uygun olarak inşa edilen yapı, bugün “Balkanlar Mevlana Araştırmaları Merkezi” olarak hizmet veriyor.

Devamını oku...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ata Yadigarı Eserlere Sahip Çıkıyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “TİKA başta olmak üzere, Balkanlar'dan Orta Asya'ya, Kuzey Afrika'dan Kafkasya'ya kadar geniş bir alanda ata yadigarı eserlere sahip çıkıyoruz.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığının ev sahipliğinde, Lütfü Kırdar Kongre Merkezi'nde 28 yıl sonra üçüncüsü gerçekleştirilen Milli Kültür Şurasında yaptığı konuşmasında, üç gün sürecek toplantılar sonunda yayınlanacak şura sonuç raporunun kültür ve sanat politikalarının geleceğine ışık tutmasını, yeni bir kültür hamlesine vesile olmasını temenni ettiğini söyledi.

"Kültürün her alanında birikimimizi sahiplenecek, değerlerimizi yaşatacak çalışmaları ön plana çıkarmalı ve desteklemeliyiz"

Devamını oku...

Diğer Makaleler...

  1. Arnavutluk'ta Osmanlı Belgeleri Dijital Ortama Aktarılacak
  2. Anadolu'nun en büyük kervansarayı restore edilecek
  3. TİKA Türkiye’nin Restorasyon Alanındaki Tecrübelerini Cezayir’e Aktarıyor
  4. Tarihi Hicaz Demiryolu Müzeyle Hayat Bulacak
f t g m