Arkeolojik Çizim
Arkeolojik Çizim
Yüzey araştırması ve kazılarda bulunan mimarî öğelerin arkeolojik metotlara uygun olarak kroki, plân, kesit, görünüş, detay gibi teknik çizimleriyle yapılan uyarlamadır. Bir başka deyişle doğrular ve eğrilerin çeşitli şekillerde bir araya gelmesiyle oluşan teknik resim, yapılması istenen konstrüksiyon ve arkeolojik eserin kâğıt üzerinde tanımlanmasıdır.
Bunu ise bazı kurallara uyarak, teknik konularda, cetvel ya da bilgisayar yardımıyla yapılmaktadır. Teknik çizim de dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır. Bunlar:
Arkeolojik eserlerin çizim metotları
- İz düşüm kavramı ve yöntemi
- Görünüş çıkartma esasları
- Kesit alma yöntem, teknik ve esasları
- Ölçek ve ölçülendirme
- Perspektif kavramı, yöntem ve çeşitleri
Çizim İçin Gerekli Malzemeler:
Çeşitli uç kalınlıklarına sahip kurşun ve rapido kalem seti, silgi, milimetrik kağıt, aydınger kağıdı (kopya kağıdı), çeşitli büyüklükte cetvel, lehim teli, metre, gönye, milimetrik sehpa, kumpas, denge ölçer vs. olarak sıralayabiliriz.
Yapılan çizimler arazide, plan çete üzerinde ya da masa başında olmak üzere değişiklik gösterir. Gelişen teknoloji ile elde çizim yerine bilgisayar destekli çizimler tercih ediliyor. Fakat bunun için kroki çizilmesi şarttır. Arazi çizimleri günümüzde Auto CAD, Net CAD ile seramik ve küçük buluntu çizimleri ise Freehand, Corel, Adobe Illustrator gibi programlar ile yapılmaktadır. Tüm bunlara rağmen gelenekselliğini koruyup elde çizimi tercih edenlerde vardır elbet.
Yapılan Arkeolojik Çizimlerden Örnekler:
Arkeolog ve Teknik Ressam
Mustafa KORKMAZ
- Önceki
- Sonraki